Autor: George-Doru Lucaciu, Senior Associate
Parlamentul României a adoptat, la data de 09 noiembrie 2021, Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 și a Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii. Printre altele, prin acest act normativ, se pune capăt unei jurisprudențe neunitare în ceea ce privește termenul de formulare a unor cereri în materia conflictelor individuale de muncă și sunt armonizate dispozițiile contrare cuprinse în acte normative de o valoare juridică egală (atât Codul muncii, cât și Legea dialogului social fiind legi organice).
Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 și a Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii a fost publicată în M.Of., Partea I nr. 1076 din data de 10 noiembrie 2021 și a intrat în vigoare la 13 noiembrie 2021 și aduce o dublă modificare în ceea ce privește termenul de contestare a măsurii dispuse de angajator referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani.
Astfel, sunt înlăturate dispozițiile contrare din Legea dialogului social nr. 62/2011 și Codul muncii, în sensul că:
- Se abrogă, de la data intrării în vigoare a Legii nr. 269/2021, dispozițiile art. 211 lit. a) din Legea dialogului social nr. 62/2011, care prevedeau că cei ale căror drepturi fuseseră încălcate, ca efect al măsurilor unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, puteau acționa în instanță în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoștință de măsura dispusă, concomitent cu
- Modificarea dispozițiilor (similare) cuprinse în art. 268 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, prin majorarea termenului de contestație de la 30 de zile la 45 de zile.
Respectând principiul neretroactivității legii consacrat de art. 15 alin. (2) din Constituția României, republicată în anul 2003, legea dispune numai pentru viitor și a intrat în vigoare la 3 zile de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României, în condițiile prevăzute de art. 78 din Constituție.
Printre avantajele unei asemenea modificări legislative, reținem atât stoparea unui posibil conflict de legi între acte normative de a o valoare juridică egală, care reglementau termene de contestare diferite, pentru situații identice, cât și uniformizarea unei practici judiciare, care aplica diferit termenele de formulare a cererilor în materia conflictelor de muncă, existând riscul pronunțării unor hotărâri contradictorii în spețe identice sau similare (contrar principiului ubi eadem est ratio, eadem solutio esse debet).
În plus, prin majorarea termenului de 30 de zile la 45 de zile, i se asigură angajatului un orizont de timp mai îndelungat în care acesta își poate pregăti apărarea, cât și scutirea acestuia de o eventuală decădere din dreptul de a contesta măsura dispusă de angajator referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, în ipoteza depășirii termenului (inițial) de 30 de zile consacrat de art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Un material Legal Marketing