Cum va arăta piața avocaturii în era robotizării

Cum va arăta piața avocaturii în era robotizării
scris 8 mai 2019

Un studiu Forbes din 2017 – Areas of legal expertise most needed over the coming years (European survey of general counsel lawyers) – arată faptul că sunt anumite domenii care vor solicita avocații din ce în ce mai mult: 

1. International trade and laws pe primul loc (55%)

Urmărește-ne și pe Google News

2. Policy and regulations (47%)

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

3. Cybersecurity (47%)

4. Competition and Antitrust (45%)

5. Data protection (41%)

Clifford Chance vrea să schimbe paradigma măsurării eficienței în avocatură CITEȘTE ȘI Clifford Chance vrea să schimbe paradigma măsurării eficienței în avocatură

Dacă ar fi să privim în viitor, peste 15 ani, piața avocaturii se va modifica radical ținând cont de ritmul alert în care se dezvoltă inteligența artificială. Analiza predictivă, folosirea tehnologiilor imersive, a blockchain-ului, tranzacțiile fintech vor modela ariile de practică ale viitorului pentru care avocații vor trebui să dobândească noi competențe.

LegalMarketing vă prezintă opinia marilor societăți de avocatură din România despre viitorul ariilor de practică în era celei de-a patra revoluții industriale.

Raluca Pușcaș, partener Filip and Company:

 „Schimbările deja vizibile pe piața avocaturii reflectă de fapt dinamica și evoluțiile rapide care se resimt în activitatea clienților noștri. Acestea sunt determinate, printre altele de evoluțiile din zona tehnologiei, pe care clienții noștri au început sau se gândesc să le implementeze, pentru a ține pasul într-o lume din ce în ce mai competitivă, pentru a crea valoare și eficientă și pentru a se dezvolta.
 
În acest context, ariile de practică pe piața avocaturii, așa cum ne-o imaginăm în viitor, cred că se vor plia pe nevoile clienților și vor sprijini eforturile acestora de dezvoltare și inovație.
 
Așteptările din partea unui avocat extern nu sunt doar de a oferi consultanță juridică, ci mai mult decât atât: avocații trebuie să fie proactivi, să dețină un nivel înalt de cunoștințe juridice, pe care să le poată transpune în soluții practice și nu în ultimul rând, să țină pasul cu evoluția reglementărilor și tendințele de dezvoltare a acestora în viitor. Este din ce în ce mai apreciată capacitatea nu doar de a sfătui clientul cu privire la reglementările din prezent, ci și de a anticipa ce se prefigurează în viitor, astfel încât consultanța juridică devine un instrument de lucru integrat în ariile de activitate a clientului. 

 Ne gândim în primul rând atât la evoluția legislativă în domeniul protecției datelor, dar și la alte arii de reglementare care privesc protecția know how-ului, comerțul electronic și e-privacy, proprietatea intelectuală (copyright), noutățile din domeniul serviciilor financiare, utilizarea inteligenței artificiale în industrii din ce în ce mai diverse și altele.
 
Clienții caută prin urmare firmele de avocatură ale căror arii de practică acoperă toate aceste domenii și îmbină expertiza juridică alături de capacitatea de a crea valoare în proiectele dorite de client. În această diversitate de reglementări și implicații juridice și dată fiind evoluția lor rapidă, este firească întrebarea multor clienți cum pot proceda pentru a ține pasul cu toate acestea. Iar cheia în acest sens cred că se află în abordarea integrată: firmele de avocatură ale viitorului vor fi cele capabile să ofere această abordare integrată, care să ajute clientul să identifice și să pună în valoare piesele potrivite din ansamblul legislativ, astfel încât rezultatul final, valoarea pe care încearcă să o creeze din punct de vedere al business-ului, să fie atins. 

Există întrebarea dacă în viitor avocații vor fi înlocuiți de inteligența artificială. Nu cred că acest lucru se va întâmplă, întrucât profesia juridică are la bază și cred că va avea întotdeauna relațiile dintre oameni, iar input-ul uman va rămâne o componența esențială. Cred însă că avocatura viitorului va integra noile tehnologii și aplicații în activitatea zilnică, astfel încât acestea vor deveni instrumente de lucru care vor spori eficientă atât pentru profesioniștii dreptului, cât și pentru clienții lor.
 
Avocații vor fi astfel un partener care va avea un rol semnificativ în modul în care va fi configurată infrastructura viitorului, data de a 4-a Revoluție Industrială, înglobând tehnologii precum inteligența artificială, internet of things, blockchain și smart contracts, vehiculele autonome și altele. Gândirea juridică este structurată să lucreze cu concepte complexe, să analizeze implicații multiple, să structureze și să găsească soluții creative și proactive. Din acest motiv, părerea mea este că focus-ul în cadrul firmelor de avocatură trebuie să rămână centrat asupra oamenilor: identificarea talentelor în cadrul noii generații de avocați, care în mod natural sunt conectați cu noile tehnologii și au toate calitățile necesare pentru a dezvolta ariile de practică ale viitorului.” 

Articol LegalMarketing

viewscnt
Afla mai multe despre
piața avocaturii
forbes