Redeschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor va fi permisă de la 1 septembrie, a anunțat joi premierul Orban, măsura urmând să fie luată în ședința Guvernului din această seară. Orban a precizat că restaurantele din hoteluri vor putea fi deschise, indiferent de situația epidemiologică din zonă, iar celelalte restaurante vor funcționa condiționate de nivelul local de infectări cu Coronavirus.
”De ce am stabilit și data de 1 septembrie? Pentru că în ceea ce privește domeniul HoReCa sezonul cald e pe final. Cel puțin în zona turism, hoteluri, moteluri, pensiuni, este din ce în ce mai greu să asiguri servirea mesei afară din cauza temperaturilor scăzute, în special dimineața și seara. Practic, riscăm să afectăm și domeniul de ospitalitate de turism dacă nu permitem servirea mesei. Servirea mesei, de exemplu, pentru turiștii din hoteluri va fi permisă, sigur în niște condiții, indiferent de răspândire, ca să nu afectăm dorința de cazare. În ce privește restaurantele autonome vom ține cont de nivelul de răspândire a epidemiei”, a explicat premierul Orban.
Conform unui anunț anterior, tot din 1 septembrie ar putea fi redeschise și teatrele și cinematografele, precum și sălile de spectacol.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat pentru IMM-uri în valoare de 935 milioane de euro introdus de RomâniaReprezentanții HoReCa s-au întâlnit ieri cu premierul Ludovic Orban, căruia i-au solicitat insistent, în ultima perioadă, ca Guvernul să permită redeschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor. Înaintea discuției, ei au transmis un nou mesaj către autorități - dacă această măsură nu va fi luată la 1 septembrie, până la finalul anului vor intra în șomaj în jur de 200.000 de angajați din acest sector.
Regulile pregătite pentru deschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor au fost prezentate anterior de Profit.ro AICI.
"Noi am solicitat astăzi premierului să deschidem la data de 1 septembrie, deci nu mai așteptăm niciun număr. La nivel național este importnat să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol, deci nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale, acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control", a afirmat Dragoș Petrescu, secretarul general al Patronatului restaurantelor (HORA) și proprietar al lanțului City Grill.
La discuție au paritcipant și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat, și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.
"A venit vremea ca ultima țară din Europa cu restaurantele închise la interior să le redeschidă, bineînțeles, în condiții de siguranță, pe model european. Guvernul Orban are șansa astăzi să păstreze locurile de muncă a sute de mii de oameni, în loc să-i trimită în șomaj", a spus anterior pentru Profit.ro Dragoș Petrescu.
CITEȘTE ȘI Măsură a șocului din industria HORECA pentru fabricanții de bere: Bermas Suceava își reduce afacerile semestriale cu o un sfert, trece pe pierdere și își adâncește datoriile cu o treimeEl susține că, dacă interioarele restaurantelor nu vor fi redeschise la 1 septembrie, până la finalul anului vor intra în șomaj 200.000 de persoane, respectiv jumătate dintre angajații din HoReCa la nivel național.
"Sunt multe firme mici în toată țara, cu un hotel mic, un restaurant, o pensiune, iar ei sunt cei mai afectați. Spre deosebire de litoral, unde lucrurile s-au mai mișcat, toată țara a fost la pământ. Toate restaurantele și hotelurile au fost la pământ la nivel național, iar din această toamnă li se va da lovitura de grație dacă nu se deschid interioarele, pentru că vine frigul și oamenii nu vor mai putea mânca pe terase", a mai spus Petrescu.