Călătoriile în spațiu au fost cele care au inspirat-o pe cercetătoarea Lisa Dyson să creeze o soluție neobișnuită pentru climă: proteine din aer, care pot fi cultivate în interiorul unui rezervor, în loc să se folosească terenuri valoroase, transmite CNN.
Dyson este fondatoarea Air Protein, un start-up cu sediul în California care valorifică o tehnologie de ultimă oră pentru a crea o alternativă la carne numită Air Meat, folosind doar microbi, apă, energie regenerabilă și elemente găsite în aer, scrie G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lansată în 2019, Dyson și-a bazat tehnologia pe cercetările efectuate de NASA în anii 1960, care a explorat modalități de hrănire a astronauților aflați în misiuni lungi pe Marte. Una dintre propuneri a fost aceea de a produce hrană prin combinarea microbilor cu dioxidul de carbon (CO2) pe care astronauții îl expirau, dar ideea nu a fost niciodată realizată de NASA.
„Ne folosim de acele concepte inițiale pe care NASA le-a avut și le preluăm de pe raft”, spune Dyson.
Procesul Air Protein este similar cu cel al fermentației iaurtului sau al brânzei. Însă, în loc să se hrănească culturile de microbi cu zahăr sau lapte, CO2, azotul și oxigenul sunt purtate prin rezervoare mari de fermentare, unde cultura produce proteine în câteva ore. Aceste proteine sunt recoltate, uscate și transformate într-o făină care poate fi folosită pentru a produce un substitut de friptură prin adăugarea de arome și nutrienți.
Forța motrice a lui Dyson este dorința sa de a combate schimbările climatice. „Oamenii de știință de la NASA gândesc întotdeauna diferit și, dacă vrem să facem ceva revoluționar și nou în privința schimbărilor climatice, trebuie să gândim diferit”, spune ea.
Realitatea crizei climatice a lovit-o pe Dyson atunci când a vizitat New Orleans după uraganul Katrina. „Doar văzând devastarea provocată de acel eveniment și gândindu-mă la faptul că oamenii de știință din domeniul climei ne-au avertizat că aceste fenomene meteorologice vor deveni mai frecvente și mai intense – am vrut să fac parte din soluție”, spune ea.
Dyson, care are un doctorat în fizică de la Massachusetts Institute of Technology, a decis să se concentreze asupra industriei alimentare deoarece „produce mai multe gaze cu efect de seră decât întregul sector al transporturilor”.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketingPotrivit unui studiu realizat de Universitatea Illinois Urbana-Champaign din SUA, industria alimentară globală contribuie cu aproximativ 17,3 miliarde de tone metrice de emisii echivalente de CO2 pe an, de aproape 19 ori mai mult decât cantitatea produsă de aviația internațională și 35% din toate emisiile provocate de om.
Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, creșterea animalelor este responsabilă pentru 14,5% din amprenta globală de carbon, iar producția de carne roșie reprezintă 41% din aceste emisii.
Având în vedere că se preconizează că populația globală va ajunge la 9,8 miliarde de locuitori până în 2050, consumul de carne va crește semnificativ, iar hrănirea unui număr atât de mare de oameni prin metode convenționale va necesita suprafețe mari de teren.
„De unde vom lua tot terenul arabil?”, spune Dyson. „Cum vom produce toată această hrană fără a crește gazele cu efect de seră și, în esență, fără a supraîncălzi planeta din ce în ce mai mult?”.
Air Protein a creat „un nou tip de agricultură și un nou mod de creștere a alimentelor care nu necesită terenuri arabile”, spune Dyson.
CITEȘTE ȘI FOTO Alimente retrase din magazinele Profi și MetroCompania spune că nu a publicat încă rezultatele evaluării ciclului său de viață, dar susține că nu adaugă nicio emisie în atmosferă. Produce oxigen și azot din aer folosind energie regenerabilă și se aprovizionează cu CO2 de la furnizori industriali, urmând ca în cele din urmă să utilizeze captarea directă a aerului pentru a extrage CO2 din atmosferă.