Autoritățile britanice au constatat că cetățenii lor cumpără medicamente online cu rețete obținute prin e-mail de la medici români și bulgari și încearcă acum să schimbe rapid legislația pentru a opri această practică.
Potrivit Comisiei pentru Calitatea Serviciilor de Îngrijire din Marea Britanie (CQC), britanicii pot cumpăra pe Internet medicamente puternice, printre care și unele care provoacă dependență, fără consultații amănunțite, cu acordul online al unor medici din alte țări.
Golurile legislative permit anumitor site-uri să evite reglementările britanice, colaborând cu doctori din România sau Bulgaria. Astfel, prin e-mail sau conferință video, un medic generalist român poate prescrie medicamente unui pacient britanic, fără ca medicul de familie al acestuia să fie informat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Problema a fost adusă în centrul atenției BBC, care a identificat două companii ce vindeau, online, medicamente cu posibile efecte periculoase, ambele colaborând și cu medici români.
Conform acestei surse, una dintre acestea, UK Meds ar evita reglementările colaborând cu medici prin intermediul unui companii afiliate, EU General Parctisioners, înregistrată în România.
Ca parte a investigației, doi foști dependenți de opioide (grupă din care face parte și heroina - n.red) ar fi comandat mediacamente care le-ar putea redeclanșa probleme de adicție. Unul dintre ei ar fi primit dihidrocodeină (un opioid cu efect analgezic), iar celuilalt i-ar fi fost vândut pregabalin (opioid, folosit ca analgezic și tratament pentru epilepsie).
Cei doi "pacienți" ar fi oferit informații false atunci când au cerut tratament, nu ar fi dezvăluit medicului istoricul legat de consumul abuziv de opiode și chiar ar fi cerut ca doctorii lor de familie să nu fie informați despre medicamentele comandate online.
O altă companie - EuroRX - ar fi vândut pastile pentru slăbit care se eliberează doar cu prescripție unei paciente care a suferit, anterior, de anorexie. Și în acest caz, informațiile oferite de paciente ar fi fost false, iar medicul care a permis eliberarea pastilelor - român.
Steve Field, medic și inspector la de CQC, a declarat, citat de Independent, că legea "nu ne permite să supraveghem în niciun fel companiile din afara Marii Britanii și acest lucru este o problemă. Legislația trebuie schimbată astfel încât oamenii să nu poată trece peste reglementări".