Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Dr. Max Group, deținut de Penta Investments, intenționează să preia operațiunile de retail și distribuție a produselor farmaceutice deținute de grupul ungar Gedeon Richter în România.
Gedeon Richter are, în România, operațiuni de distribuție și retail, prin Pharmafarm și Gedeon Richter Farmacia. Totodată, Gedeon Richter derulează în România și activități de producție, prin fabrica de medicamente Gedeon Richter România din Târgu-Mureș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania are 94 de farmacii sub brandul Richter, cu acoperire națională, dintre care 20 sunt cu laborator propriu.
În 2018, filiala de distribuție din România a Gedeon Richter a fost suspendată cu acuzația de încălcare a practicilor de distribuție. Licența a fost reacordată ulterior, iar Gedeon a revenit pe creștere pe piața locală.
Anul trecut a avut afaceri de 177,9 milioane lei, cu o pierdere de circa 540.000 lei, dar la un provizion de 2,2 milioane lei, cu aproape 600 de angajați.
CITEȘTE ȘI Fermierii din Vaslui cumpără porumb pentru animale din Ucraina, la jumătate din prețul din RomâniaLa nivel global, grupul ungar este prezent în circa 50 de țări, cu 12.262 angajați.
Brandul Dr.Max, cel mai mare lanț de farmacii din Europa Centrală și de Est, a intrat în România la începutul anului 2020, când a deschis, la nivel național, 418 farmacii, în 93 de orașe.
În România, Dr.Max are astăzi peste 650 de farmacii.
La nivel global, veniturile Grupului Dr. Max depășesc 3 miliarde de euro, cu 2.300 de farmacii, 16.000 de angajați și aproximativ 8 milioane de clienți în Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia, România și Italia.
În vara anului 2017, Profit.ro a anunțat că Dr.Max va intra pe piața românească prin preluarea a patru firme locale care operează farmaciile Arta, respectiv Fastpharm SRL, Iezer Farm SRL, Panpharma Med SRL și York Farm SRL. În paralel, grupul Penta, care controlează Dr.Max, a preluat atunci A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, cu rețeaua de farmacii Sensiblu și Punkt.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV WDP, coordonat de o familie de milionari din Belgia, și-a asigurat teren pentru un nou parc logistic de amploare, amplasat strategic. Una dintre cele mai mari suprafețe de construcții tranzacționată în ultimii aniUlterior, farmaciile Arta și Punkt au intrat sub brandul Dr. Max, în timp ce cele peste 200 de farmacii sub brandul Sensiblu și-au păstrat această denumire. Practic, grupul A&D Pharma a decis să opereze doar cu două branduri distincte: Dr.Max și Sensiblu.
Dr. Max, pe piață din 2004, este unul dintre cele mai puternice lanțuri farmaceutice din regiune, lider pe piața din Cehia și Slovacia. Cezar Zaharia, CEO A&D Pharma Group
În vara anului 2017, Profit.ro a anunțat că Dr.Max va intra pe piața românească prin preluarea a patru firme locale care operează farmaciile Arta, respectiv Fastpharm SRL, Iezer Farm SRL, Panpharma Med SRL și York Farm SRL. Informația a fost confirmată ulterior, dar tranzacția a întâmpinat o dificultate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omer Susli vinde către grupul XXXLutz, concurentul IKEA în RomâniaCu o experiență de peste 25 de ani pe piața locală, A&D Pharma este unul dintre cele mai mari grupuri farmaceutice din Romania, care furnizează servicii de retail farmaceutic și distribuție de medicamente, având o cifră de afaceri de peste 900 de milioane de euro în 2019 și peste 5.000 de angajați.
A&D Pharma deține două linii de business, ambele de importanță strategică: linia de distribuție de medicamente și linia de retail pharma.
Grupul Penta, din care face parte Glebi Holdings PLC, este specializat în investiții pe termen lung.
Penta are investiții în sectoare variate, precum: jocuri de noroc, servicii financiare, servicii farmaceutice, producție etc. În România, Grupul Penta/Dr. Max este activ în domeniul serviciilor de sănătate. Penta Investment Group este acționarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive și jocuri de noroc, care în toamna lui 2017 a finalizat în România preluarea companiilor Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots și Slot Arena de la Fortbet Holdings, într-o tranzacție de 47 de milioane de euro.
În acționariatul Fortuna, cu 10% din acțiuni, era Franklin Templeton Investment Funds, din grupul financiar care administrează și Fondul Proprietatea.