Parlamentarii britanici au votat joi în favoarea amânării Brexitului, prevăzut inițial pe 29 martie, cu 412 la 202 voturi, după ce ieri au respins opțiunea de a părăsi Uniunea Europeană fără un acord.
Totodată, parlamentarii au respins organizarea unui nou referendum, cu 334 de voturi la 85.
Premierul Theresa May va supune din nou la vot, probabil chiar săptămâna viitoare, proiectul de acord negociat cu Bruxelles-ul, eventual cu unele modificări. Parlamentul britanic a respins deja de două ori acordul negociat de May.
Dacă acordului va reuși, totuși, să treacă de parlament până pe 20 martie, termenul pentru Brexit ar urma să fie prelungit până pe 30 iunie. În cazul în care acordul va fi din nou respins, Marea Britanie va fi nevoită să negocieze cu UE o extindere și mai lungă a termenului pentru Brexit și să organizeze alegeri europarlamentare în luna mai.
CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarieDeputații britanici au respins ieri, la limită, cu 312 la 308 voturi, posibilitatea unui Brexit fără acord. Această hotărâre nu are caracter constrângător juridic și nu exclude o părăsire a Uniunii Europene (UE) de către Regatul Unit, însă a deschis calea votului de astăzi privind amânarea Brexitului
Respingerea de către partamentarii britanici a desprinderii de UE fără un acord a generat optimism pe bursele europene, indicele pan-european Stoxx 600 încheind ședința de tanzacționare de astăzi la cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni și jumătate.
Totodată, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat astăzi că va cere liderilor europeni să fie deschiși la ideea de a acorda Marii Britanii o extindere majoră a termenul pentru Brexitul dacă Londra are nevoie de timp pentru a-și regândi strategia de ieșire din blocul comunitar.