Senatul a adoptat, marți, un proiect legislativ, inițiat de mai mulți deputați PSD, care prevede obligativitatea prin lege a majorării treptate a salariului de bază minim brut pe țară, astfel încât să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie până la finele anului 2024.
Printre inițiatorii proiectului se numără fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, președintele comisiei de buget și finanțe de la Camera Deputaților, Sorina Lazăr, și fostul ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu.
Aceștia argumentază că ”pachetul” de facilități și drepturi acordate mediului private trebuie însoțit și de obligații precum asigurarea nivelului de trai decent pentru populație, în cazul de față printr-un nivel minim al salariului minim brut calculat în raport cu câștigul salarial mediu pe economie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În condițiile în care, se manifestă în mod concret și constant interesul pentru a fi asigurate mediului privat, în plan european și național, condiții optime de dezvoltare (multiple ini|iative legislative prin care sunt încurajate, susținute, facilitate investițiile private etc.), societatea trebuie să realizeze că, într-o economie sănătoasă, ’’pachetul” mediului privat include drepturi și obligații corelative. Toate drepturile acordate acestui adevărat "motor” al economiilor naționale trebuiesc însoțite de obligațiile corelative. Or, în categoria acestor obligații este esențial să reținem asigurarea sustenabilității economiei naționale și a nivelului de trai decent pentru populație”, susțin inițiatorii.
Prin urmare, proiectul propune modificarea Codului Muncii cu următorul articol: ”Raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie va crește în tranșe anuale egale începând cu data de 01 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe țară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Amnistie fiscală pentru firme, PFA și populație, în contextul coronavirusConform bugetului aprobat pentru 2020, salariul mediu brut va ajunge anul acesta la 5.429 lei, echivalentul unui salariu net de 3.324 lei. Totodată, de la 1 ianuarie, salariul minim brut a crescut de la 2.080 lei la 2.230 lei.
Poiectul va fi transmis acum, pentru dezbatere și vot final, Camerei Deputaților.