Inflația CORE din zona euro, care elimină elementele volatile, cum ar fi costurile cu energia și alimentele, a scăzut pentru prima dată în ultimele 10 luni, la 5,6% în aprilie de la 5,7% în martie, ceea ar putea încuraja Banca Centrală Europeană să încetinească ritmul majorărilor de dobânzi, în cursul acestei săptămâni, după cea mai agresivă campanie de majorare a ratei dobânzii din istoria sa.
Urmărește-ne și pe Google News
În aprilie, prețurile de consum, excluzând elementele volatile, cum ar fi costurile cu combustibilul și alimentele, au crescut cu 5,6% față de anul trecut - mai lent față de avansul record de 5,7% din martie și în conformitate cu estimarea mediană dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor.
CITEȘTE ȘI Zona euro a evitat o recesiune, dar a crescut sub estimări în primul trimestru. Inflația rămâne o amenințare
Între timp, inflația generală a urcat la 7% - cu puțin peste nivelul de 6,9% anticipat de analiști și încă mult peste ținta de 2%. Prețurile serviciilor și o comparație anuală mai puțin favorabilă pentru costurile energiei decât în martie au influențat accelerarea.
Raportul privind inflația ar putea aprinde și mai mult dezbaterea cu privire la cât de mult ar trebui să majoreze BCE costurile de împrumut joi, alimentând argumentele celor care pledează pentru o majorare de doar un sfert de punct procentual.
Prețurile de consum din zona euro și-au temperat avansul în ultimul timp, însă inflația CORE rămâne o problemă majoră, iar în martie a atins un nivel record.