Agenția de rating Fitch a scăzut cu un nivel ratingul Franței, de la ”AA” la ”AA-”, invocând tensiunile sociale recente, care vor afecta capacitatea de reducere a deficitului datoriei și perspectiva de creștere economică, mai mică decât anticipată, relatează AFP.
”Impasul politic și mișcări sociale (uneori violente) constituie un risc pentru programul de reforme al (președintelui francez Emmanuel) Macron și ar putea crea presiuni în favoarea unei politici bugetare mai expansioniste sau unei răsturnări a unor reforme precedente”, justifica vineri, într-un comunicat agenția.
Ministrul francez al Economiei și Finanțelor Bruno Le Maire și-a exprimat vineri regretul față de ”aprecierea pesimistă” a Fitch, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El consideră că agenția ”subevaluează consecințele reformelor”, mai ales ale reformei pensionării.
El subliniază în acest comunicat ”hotărârea totală” a Guvernului francez ”de a restabili în următorii patru ani conturile publice”, în vederea scăderii atât a deficitului, cât și datoriei.
Bruno Le Maire dă asigurări sâmbătă, la AFP, că Franța va continua ”să adopte reforme structurale”.
”Cred că faptele infirmă aprecierea agenției Fitch. Suntem în măsură să adoptăm reforme structurale pentru țară”, dă el asigurări, citând reformele asigurărilor de șomaj și pensiilor. ”Și vom continua să adoptăm reforme structurale ale țării”, subliniază el.
”Avem în fața noastră o întreagă serie de reforme, care vor accelera transformarea modelului economic francez”, subliniază el.
În acest sens, ministrul evocă ”proiectul legii industriilor verzi, care va fi prezentat în câteva zile și care va permite reindustrializarea Franței, deschiderea unor noi instalații industriale și crearea unor noi locuri de muncă”.
”Să nu vă îndoiți de hotărârea noastră totală de a restabili finanțele publice ale națiunii (...), de a accelera dezîndatorarea țării, de a reduce dificitele și de a accelera reducerea cheltuielilor publice”, subliniază ministrul francez, care se află la Stockholm, unde participă la o reuniune a miniștrilor Finanțelor din Uniunea Euroepană (UE).
”FORȚE RADICALE”
În urmă cu șase săptămâni, Guvernul francez a adoptat definitiv proiectul de reformare a pensiilor care prevede o creștere a vârstei pensionării de la 62 la 64 de ani, prin asumarea răspunderii Guvernului, fără un vot în Parlament.
Această decizie a antrenat la nivel social o înăsprire a contestării și mai multe zile de manifestații violente în întreaga Franță, care amintesc de episodul ”vestelor galbene” din 2018.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT BRD Asigurări de Viață, regres de peste 30% al veniturilor. În schimb, profitul net s-a dublat”Această decizie a dat naștere unor manifestații și greve în întreaga țară și probabil va consolida forțele radicale și antiestablishment” estimează Fitch, care la precendul rating a estimat o perspectivă negativă - adică riscul unei scăderi a ratingului.
Situația actuală ar putea ”crea presiuni în favoarea unei politici bugetare mai expansioniste sau unei răsturnări a reformelor precedente”, se teme agenția.
Agenția Moody's, care urma să actualizeze ratingul Franței vinerea trecută nu a mai anunțat un nou rating.
Agenția S&P Global, care notează în prezent Franța cu ”AA”, cu o perspectivă negativă, urmează să-și anunțe concluziile la 2 iunie.