Fitch: Oprirea livrărilor de gaze din Rusia ar trimite o undă de șoc macroeconomic în ECE. România, printre țările cel mai puțin vulnerabile. Statele cel mai puternic lovite

Fitch: Oprirea livrărilor de gaze din Rusia ar trimite o undă de șoc macroeconomic în ECE. România, printre țările cel mai puțin vulnerabile. Statele cel mai puternic lovite
scris 6 iul 2022

UE ar putea avea nevoie de mai mult de trei ani pentru a compensa o pierdere totală a aprovizionării cu gaz natural rusesc, potrivit Fitch Ratings, care avertizează că o întrerupere bruscă a livrărilor din Rusia ar trimite o undă de șoc macroeconomic în toată Europa Centrală și de Est. România, Polonia și Lituania sunt cel mai puțin vulnerabile într-un astfel de scenariu, în timp ce Slovacia, Ungaria și Cehia ar fi cel mai puternic lovite.

Europa Centrală și de Est (ECE) s-ar confrunta cu un șoc macroeconomic de amploare în cazul opririi livrărilor de gaz rusesc, arată Fitch într-un raport privind impactul potențial al raționalizării gazelor naturale asupra ratingurilor suverane din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Un astfel de scenariu s-ar reflecta în creșteri economice reduse sau chiar negative pentru țările din regiune, care s-ar confrunta cu potențiale consecințe sectoriale, cu o inflație mai mare și cu o presiune susținută asupra deficitelor publice și a nivelului datoriei.

VIDEO Premierul Ciucă și ministrul Energiei, pe malul mării pentru a semnala începerea producției de gaze în Marea Neagră: Un moment istoric pentru industria energetică din România CITEȘTE ȘI VIDEO Premierul Ciucă și ministrul Energiei, pe malul mării pentru a semnala începerea producției de gaze în Marea Neagră: Un moment istoric pentru industria energetică din România

“Acest lucru ar putea exercita o presiune negativă asupra calificativelor suverane, în special asupra acelora pentru care indicatorii de credit sunt deja slabi în raport cu țările de același rating”, potrivit agenției de evaluare financiară.

Fitch notează că încetarea bruscă și completă a furnizării de gaze către UE din partea Rusiei nu reprezintă scenariul său de bază, dar că “este un risc”, având în vedere că livrările către Bulgaria și Polonia au fost deja întrerupte, iar cele către Germania și Italia au fost reduse fără avertisment.

“Din cauza constrângerilor legate de aprovizionare și de infrastructură, UE ar putea avea nevoie de mai mult de trei ani pentru a compensa o pierdere totală a aprovizionării cu gaz rusesc”, potrivit agenției.

Fitch consideră că țările din Europa Centrală și de Est ar fi cele mai expuse în situația opririi livrărilor de gaz rusesc, deși nu toate ar fi afectate în aceeași măsură.

“Republica Cehă, Ungaria și Slovacia sunt cele mai vulnerabile țări suverane din ECE, având în vedere dependența lor ridicată de gazul rusesc și lipsa unor surse alternative viabile de energie pe termen scurt. Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia și Slovenia sunt fie mai puțin expuse, fie au elaborat planuri de urgență. Lituania, Polonia și România sunt cel mai puțin expuse, deoarece au acces la surse alternative de aprovizionare sau dispun de o producție internă semnificativă de gaze naturale”, mai arată Fitch.

Fitch: Oprirea livrărilor de gaze din Rusia ar trimite o undă de șoc macroeconomic în ECE. România, printre țările cel mai puțin vulnerabile. Statele cel mai puternic lovite

 

viewscnt
Afla mai multe despre
intrerupere livrari gaze rusia
soc macroeconomic
ece
europa centrala si de est
romania
fitch ratings
importuri gaze rusia