BCE a majorat din nou dobânda cheie

BCE a majorat din nou dobânda cheie
scris 27 iul 2023
Banca Centrală Europeană a majorat joi dobânda cheie cu încă un sfert de punct procentual, iar investitorii se întreabă dacă aceasta va fi ultima etapă în campania de înăsprire monetară, care durează de un an.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Șansele ca pasul e astăzi să fie ultimul din ciclul actual au crescut după ce oficialii BCE s-au arătat, în ultimul timp, mai puțin îngrijorați în legătură cu traiectoria inflației. O parte semnificativă a economiștilor chestionați luna aceasta de Bloomberg preconizează în continuare un vârf de 4% al ratei dobânzii la depozite, aflată acum la 3,75%. 
HILS Pallady, cea mai bună dezvoltare multifuncțională în 2023 CITEȘTE ȘI HILS Pallady, cea mai bună dezvoltare multifuncțională în 2023

În comunicatul de astăzi oficialii BCE se arată hotărâți să ia noi măsuri pentru temperarea prețurilor dacă va fi necesar și reiterează faptul că deciziile viitoare depinde de datele care vor apărea pe parcurs.

"Inflația continuă să se reducă, dar încă se anticipează că aceasta se va menține prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată. Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Prin urmare, a decis astăzi să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE", spun oficialii BCE.

Consiliul guvernatorilor a decis, de asemenea, să fixeze remunerarea rezervelor minime obligatorii la 0%. Această decizie va prezerva eficacitatea politicii monetare prin menținerea gradului actual de control asupra orientării politicii monetare și prin asigurarea transmiterii integrale a deciziilor privind ratele dobânzilor la nivelul piețelor monetare. În același timp, aceasta va îmbunătăți eficiența politicii monetare prin reducerea volumului global de dobânzi care trebuie achitate pentru rezerve în vederea implementării orientării adecvate.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
dobanzi
decizie bce
inflatie