75 de țări, inclusiv toate statele membre UE, vor negocia reglementări internaționale pentru comerțul electronic

75 de țări, inclusiv toate statele membre UE, vor negocia reglementări internaționale pentru comerțul electronic
scris 25 ian 2019

75 de state din Organizația Mondială a Comerțului, inclusiv toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, au decis, la Forumului Economic Mondial de la Davos, să lanseze negocieri pentru eleborarea unor reglementări globale în domeniul comerțului electronic.

"Este încurajator să vedem atât de mulți parteneri altăturându-se acestei inițiative importante în domeniul comercial. Comerțul electronic este o realitate în majoritatea colțurilor lumii, așa că datorăm cetățenilor și companiilor un mediu pentru comerț online predictibil, eficient și sigur. Vrem să colaborăm cu toți membrii Organizației Mondiale a Comerțului pentru a crea un set de reglementări într-adevăr cuprinzător și ambițios", a declarat Cecilia Malmström, comisar european pentru comerț.

INFOGRAFIC Radiografia primelor prețuri reale de vânzare pentru apartamente din București. Vulnerabilitatea la cutremure generează o variație drastică CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Radiografia primelor prețuri reale de vânzare pentru apartamente din București. Vulnerabilitatea la cutremure generează o variație drastică

În ultimele două decenii, comerțul electronic a crescut exponențial, dar, în pofida evoluției tranzacțiilor, nu există reglementări specifice multilaterale în cadrul Organiației Mondiale a Comerțului pentru acest tip de comerț. Astfel, firmele și clienții sunt nevoiți să se bazeze pe un amestec de reglementări bilaterale sau regionale, agreate de anumite țări, consideră Comisia Europeană.

Negocierile Organizației Mondiale a Comerțului țintesc alcătuirea unui set de reguli multilaterale, pe care clienții și firmele, în special cele de dimensiuni mici, să se poată baza, înlesnind comerțul online și reducând riscurile aferente.

Printre aspectele vizate se numără:

  • creșterea încrederii consumatorilor în mediul online și prevenirea spam-ului
  • înlăturarea barierelor la tranzacțiile transfrontaliere
  • garantarea validității pentru contractele și semnăturile electronice
  • Eliminarea definitivă a taxelor vamale la transmiterile electronice (soft, date, e-books etc)
  • Adresarea cerințelor de localizare a datelor și dezvăluire forțată a codului sursă

Negocierile vor începe în martie și toate statele membre ele Organizației Mondiale a Comerțului se pot alătura discuțiilor.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
e-commerce
comert electronic
legi
reglementari
organizația mondială a comerțului
davos