Lampix, un start-up din domeniul realității augmentate (AR) fondat de doi români, George Popescu și Mihai Dumitrescu, cu sediul în SUA, a atras, în doar 24 de ore, o finanțare echivalentă cu circa 5 milioane de dolari, prin intermediul unei Initial Coin Offering.
În cazul unei Initial Coin Offering (Ofertă Inițială de Monede), un start-up obține finanțare în monede digitale. În schimb, utilizatorii primesc un alt tip de monede digitale, emise de compania care se finanțează, în cazul de față PIX, care conține date stocate, ce vor putea fi valorificate pe viitor de deținători.
În primele 3 minute, startup-ul a atras echivalentul a peste 3 milioane de dolari în monede digitale, mai exact peste 11.000 de monede Ethereum.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Campania de finanțare se va încheia pe 19 august. Lampix vrea să strângă, în total, 60 de milioane de dolari.
"Am strâns peste 5 milioane de dolari în primele 24 de ore. Suntem în grafic cu runda de finanțare", afirmă George Popescu, cofondator și CEO Lampix.
Lampix a lansat o tehnologie care permite transformarea oricărei suprafețe într-o "suprafață inteligentă", folosind tehnologiile numite machine learning și cumputer vision. Totodată, Lampix încearcă să creeze o bază de date cu obiecte reale, prin intermediul blockchain - un fel de registru digital, care implică criptografierea.
"Vrem să creăm o hartă a obiectelor interioare în același fel în care Google a cartografiat lumea exterioară. Nimeni nu a mai făcut acest lucru până acum. Aplicațiile acestei baze de date în comerțul electronic, medicină, inteligență artificială și alte domenii sunt enorme", spune George Popescu.
Startup-ul a câștigat, în martie, premiul pentru cea mai bună companie din domeniul VR și AR la festivalul SXSW, cel mai mare eveniment de acest tip.
"Scopul nostru este să aducem realitatea augmentată pe orice suprafață plată, transformând suprafațe obișnuite 2D în ecrane interactive. Așa cum Bill Gates visa la un computer în orice casă, ținta noastră este să aducem Lampix în orice cameră, magazin sau fabrică", spun reprezentanții Lampix.
Echipa Lampix crede că tehnologia inovatoare a companiei va avea un impact la fel de mare asupra oamenilor ca telefoanele inteligente sau computerele. Practic, interacțiunea dintre o persoană și un calculator nu va mai fi condiționată de existența unui ecran digital.
"Imaginează-ți camera în care afli peste 5 ani: vei putea folosi orice suprafață din jurul tău ca și cum ar fi un calculator. Capacitatea de a transforma orice suprafață într-un calculator interactiv (realitate augmentată) va permite lansarea unor aplicații la care nici nu ne-am gândit până acum", afirmă creatorii Lampix.