Siveco România a contestat la instanța superioară o decizie a Curții de Apel București prin care s-a respins plângerea companiei împotriva unei amenzi a Consiliului Concurenței din iulie 2017. Sancțiunea fost motivată atunci prin trucarea, alături de Intrarom, a unei proceduri de achiziție publică organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic al instituției.
Intrarom a fost amendată cu 2.125.796,48 lei, iar Siveco România, cu 5.883.899,07 lei, potrivit informațiilor date publicității în iulie 2017 de Consiliul Concurenței.
CITEȘTE ȘI Atac în forță al unui hacker: Informațiile a peste 100 de milioane de americani și canadieni au fost furateValoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane de euro, fără TVA.
Investigația Concurenței a fost declanșată pe baza unor informații furnizate de Curtea de Conturi.
“În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanți la licitație, fără însă a concura în mod real cu Siveco România”, se arăta într-un comunicat din 27 iulie 2017.
CITEȘTE ȘI Director YouTube: Am devenit un mare oraș. Tot mai mulți oameni rău intenționați au apărut. Trebuie noi reguli și legiÎn cadrul procedurilor de achiziție publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câștiga în condiții normale de concurență, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse și servicii calitative la prețuri cât mai avantajoase.
În ceea ce privește celelalte două companii participante la licitație, IBM România și Teamnet International, investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței.
În luna mai 2017, Profit.ro a anunțat că subsidiara locală a gigantului american IBM, unul dintre cei mai mari furnizori globali de software și servicii IT, a obținut în instanță accesul la un dosar de achiziție al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pe care instituția l-a atribuit Siveco România în decembrie 2008 prin negociere accelerată pentru 12 milioane de euro, fără TVA.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul de pornire pentru licențele 5GSiveco Romania și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu - 28,4731%, Florin Ilia - 5,1098% (fost director general al companiei), Siveco România - 0,0279% și alți 32 de acționari persoane fizice, cetățeni români, cu participații sub 0,5%.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu - 28,4731%, Florin Ilia - 5,1098% (fost director general al companiei), Siveco România - 0,0279% și alți 32 de acționari persoane fizice, cetățeni români, cu participații sub 0,5%.
În cazul contestației Intrarom, Curtea de Apel București a respins cererea companiei, care a atacat decizia la instanța superioară la începutul acestui an.