Deși au fost notificați de nenumărate ori despre folosirea rețelei sale sociale pentru răspândirea dezinformărilor în Republica Moldova, Facebook nu a luat nicio măsură în acest sens vreme de trei ani.
Mai mulți dezvoltatori din Republica Moldova au raportat timp de trei ani știrile false de pe Facebook care le vizau țara. Compania americană a luat primele măsuri abia înainte de alegerile parlamentare de la începutul acestui an.
După ce au văzut că Facebook îi ignoră, dezvoltatorii moldoveni Victor Spînu, Gheorghe Pisarenco și Sergiu Mitreanu au creat o extensie de browser prin care utilizatorii puteau raporta știrile false, astfel fiind construită o bază de date cu peste 700 de conturi false folosite pentru răspândirea propagandei.
Problema era însă că nimeni de la Facebook nu răspundea în urma folosirii instrumentului pe care rețeaua socială îl are pentru raportarea știrilor false. Situația s-a schimbat în momentul în care dezvoltatorii au intrat în contact direct cu un angajat al companiei.
CITEȘTE ȘI Startup-ul românesc Questo, evaluat la 1,5 milioane de dolari, are planurile de extindere în orașe ca New York, Paris sau BerlinDin momentul în care au început să comunice direct cu un angajat Facebook, la începutul lunii ianuarie, activiștii moldoveni au început să vadă și rezultatele strădaniilor din ultimii trei ani.
Astfel, Facebook a eliminat înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova 168 de conturi false, 28 de pagini de Facebook și 8 conturi de Instagram care răspândeau informații false.
De aceeași problemă - faptul că Facebook nu răspunde la notificările funcției de raportare a știrilor false - se plâng și alte țări. Spre exemplu, finlandezii, care au o problemă cu propaganda împotriva imigrării, spun că nu au primit niciodată un răspund de la Facebook ca urmare a raportărilor făcute până acum.