Cele mai recente dezvăluiri publicate de WikiLeaks arată cum agențiile de securitate profită de pe urma gravelor probleme de securitate ale smart TV-urilor pentru spionaj.
În documentele publicate săptămâna aceasta de WikiLeaks există un pasaj care se referă la modul în care televizoarele smart au fost folosite de agenții CIA și MI5 ca instrumente de spionaj.
Intimitatea precară a utilizatorilor de televizoare smart nu este neapărat o noutate. Sunt cunoscute cazurile în care producători precum Samsung sau Vizio au fost acuzați că își spionează proprii utilizatori pentru a strânge date personale ce pot fi folosite în advertising. Faptul că și agențiile de securitate guvernamentale se folosesc de smart TV-uri pentru spionaj, nu face decât să adauge încă o bilă neagră acestor device-uri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform WikiLeaks, agenții CIA și MI5 au ținut un workshop comun în iunie 2014 prin care se demonstra cum poate fi folosit modelul F8000, flagship-ul Samsung din 2013, pentru spionaj. În acest scop, a fost dezvoltat un exploit, numit Weeping Angel.
Exploit-ul putea să extragă istoricul browser-ului, parolele de WiFi și chiar să păcălească utilizatorul că televizorul este în standby, dar să poată “asculta” în tot acest timp. Prin exploatarea funcției de suport tehnic de la distanță implementată de Samsung, se puteau transmite stream-uri audio și video.
În plus, deconectarea de la internet a televizorului nu era suficientă pentru a întrerupe urmărirea. Weeping Angel reușea să păcălească utilizatorul că a oprit conexiunea prin manipularea interfeței grafice și să țină în continuarea conexiunea activă.
Teoretic, doar prin neconectarea la internet de la bun început a televizorului s-ar fi putut evita spionarea în acest caz. Însă, fără internet, smart TV-ul este doar un televizor obișnuit vândut la supra-preț.