Cofondatorul Microsoft Bill Gates, cel mai bogat om din lume, consideră că roboții folosiți de companii ar trebui să plătească impozite, dat fiind că aceștia înlocuiesc persoanele în tot mai multe domenii de activitate.
„În prezent, dacă o persoană prestează o muncă în valoare de 50.000 de dolari într-o fabrică, acest venit este impozitat. Dacă un robot face același lucru, ar fi de așteptat să fie impozitat la același nivel”, a afirmat Gates, citat de MarketWatch.
Gates spune că roboții sunt benefici prin faptul că scutesc oamenii de anumite activități, permițând ca mai multe persoane să se orienteze spre domenii unde prezența lor este cu adevărat necesară, ca învățământul sau asistența socială.
CITEȘTE ȘI Un startup din Brașov a lansat o aplicație pentru învățarea limbilor străine în realitatea virtuală“Dar, nu se poate pur și simplu renunța la acea parte a impozitului pe venit, cu ajutorui ei se finanțează locurile de muncă unde oamenii sunt neapărat necesari. O parte din impozit poate fi recuperată prin taxarea profiturilor generate de eficientizarea activității cu ajutor roboților. O parte poate veni chiar dintr-o taxă directă impusă pentru roboți. Nu cred că firmele care folosesc roboți vor fi revoltate de impunerea unor taxe”, adaugă miliardarul.
Parlamemtul European a respins, săptămâna trecută, o propunere privind introducerea unei taxe pentru companiile care utilizează roboți în locul oamenilor.
Totuși, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, pe baza unui raport întocmit de Mady Delvaux, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri juridice și membră în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din PE, prin care solicită Comisiei Europene să vină cu o propunere legislativă care să reglementeze utilizarea roboților la nivelul UE. Printre principalele propuneri se numără acordarea statutului de persoană electronică pentru roboții autonomi, cu drepturi și obligații specifice, precum și introducerea unui sistem de înregistrare a roboților avansați, bazat pe criterii de clasificare a roboților.