Industria românească dă din nou semnale de scădere

Industria românească dă din nou semnale de scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 sep 2024

Industria prelucrătoare a României s-a contractat din nou în august, pe fondul cererii scăzute, potrivit sondajului lunar PMI BCR, realizat de S&P Global.

Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România a rămas sub pragul de contracție de 50 de puncte în august. PMI a crescut de la 47,8 puncte în iulie la 48,4 puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

„Având date PMI pentru mai bine de jumătate din an, se poate spune că perspectivele pentru industria prelucrătoare nu arată bine, iar datele INS legate de producția din acest sector din primele șase luni din an ne fac să credem că această ramură a industriei va termina anul cu o creștere aproape de zero”, arată Ciprian Dascălu, economist-șef în cadrul BCR.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Indicele Managerilor de Achiziții (Purchasing Manager’s Index -PMI) are o corelație ridicată cu evoluția produsului intern brut. Raport pentru România se realizează de jumătate de an, cu primele date culese în iulie 2023.

Finanțele anunță împrumuturi de 217 miliarde de lei pentru anul 2024, cu 36 miliarde de lei mai mult decât planul inițial. Suma ar acoperi un deficit de până la 6,94% din PIB CITEȘTE ȘI Finanțele anunță împrumuturi de 217 miliarde de lei pentru anul 2024, cu 36 miliarde de lei mai mult decât planul inițial. Suma ar acoperi un deficit de până la 6,94% din PIB

Firmele respondente la sondaj au raportat o scădere a comenzilor noi, pentru a doua lună consecutiv.

„Cererea externă rămâne sub potențial, mai ales dacă ne uităm la Germania, care este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Datele semnal pentru indicele HCOB PMI privind industria prelucrătoare din Germania arată cea mai slabă valoare din ultimele 5 luni în august de 42,1”, notează economistul BCR.

Datele oficiale de la Statistică au arătat o revenire surprinzătoare a industriei în iunie, 4% față de mai și 0,5% față de iunie 2023.

Cererea internă ar trebui să fie ridicată, având în vedere datele mari de consum (+10% în termeni reali), însă acesta alimentează mai degrabă importurile. Deficitul de bunuri la 6 luni depășea 15 miliarde de euro (+1,8 miliarde de euro), iar cel de cont curent a crescut de la 9 la 12,2 miliarde de euro.

„Cererea internă, în schimb, suferă de probleme structurale. Consumul este în creștere în prima jumătate a anului, fapt sugerat de toți indicatorii specifici, însă se pare că acest lucru nu se reflectă și în producția din industria prelucrătoare autohtonă. Foarte multe bunuri de consum din economia României vin din import, lucru sugerat de deficitul comercial mare. Acest lucru face ca orice modificare semnificativă a consumului intern să nu se reflecte cu o amplitudine foarte mare și în producția de bunuri a firmelor românești. În acest context, revenirea industriei prelucrătoare din România depinde foarte mult de evoluția cererii externe.

Fabricile și-au redus volumele de producție pentru a treia lună consecutiv, pe fondul vânzărilor în scădere, și au redus rapid achizițiile de factori de producție.

Companiile s-au confruntat și cu o creștere a prețurilor factorilor de producție, pe fondul scumpirii materiilor prime, a carburanților și a salariilor. Producătorii au încercat să transmită aceste scumpiri către clienți.

„Deși doar marginală, rata de majorare a prețurilor de vânzare a atins în luna august nivelul maxim din ultimele șase luni”, notează sondajul.

Locurile de muncă au continuat să scadă ușor, pentru a treia luă consecutiv, pe fondul scăderii producției.

Există însă și semnale de optimism de la firme: „Într-o notă mai pozitivă, privind în perspectivă, firmele au fost optimiste în august în ceea ce privește producția viitoare. Mai mult, sentimentul pozitiv a crescut de la minimul record din iulie, deoarece o serie de firme se așteaptă ca activitatea de marketing și de promovare planificată să dea roade”.

Raportul lunar PMI este compilat de S&P Global pe baza răspunsurilor venite de la 400 de firme producătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pmi bcr
indice pmi
pmi romania
industria prelucratoare