Căderi ale indicelui BET sunt înregistrate în această dimineață pe Bursa de la București, inclusiv pentru acțiunile băncilor, după ce ministrul Finanțelor a vorbit ieri seara despre o taxă excepțională care să fie impusă asupra sectorului bancar.
Guvernul are în continuare în discuție, în pachetul de schimbări fiscale, aflat în pregătire, introducerea unei cote de taxare de 1% pe afacerile companiilor mari, dar lucrează și la un impozit special, în contextul profiturilor mari din sectorul bancar, similar cu cele practicate în țări precum Italia sau Ungaria, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. El a precizat, referitor la impozitul pe venituri din dobânzi la titluri de stat, din pachetul de măsuri prezentate anterior de Profit.ro, că acesta se va aplica doar pentru titluri nou emise.
De asemenea, ministrul a reiterat, la Digi 24, o serie de informații cunoscute anterior privind cote de TVA, menținerea impozitului pe dividende, introducerea unei accize pentru produse cu conținut ridicat de zahăr.
Ce a transmis ministrul Finanțelor
- Ministerul Finanțelor preferă ca modificările fiscale să intre în vigoare de la 1 ianuarie toate și nu parțial de la 1 octombrie, parțial de la 1 ianuarie, dar aceasta depinde de evoluția deficitului bugetar și de deciziile Coaliției, inclusiv de momentul la care se adoptă pachetul de măsuri.
- Deficitul bugetar pentru primele 8 luni este de 2,66%. Ulterior, ministrul a precizat suma de 45 miliarde lei. La PIB de 1.591 mld lei, în funcție de care se calculează execuția bugetară, 2,66% din PIB este echivalent cu 42,3 miliarde lei, iar 45 miliarde lei reprezintă 2,83% din PIB.
Ministrul a precizat a doua zi că deficitul este 2,66% din PIB, respectiv 43 miliarde lei. - În cazul microîntreprinderilor, plafonul de 2,5 milioane lei (500.000 de euro) rămîne.
(Plafonul nu a fost, însă, pus în discuție în ultimele săptămâni, iar ministrul nu a comentat referitor la schimbările pregătite la microîntreprinderi inclusiv în ilimitele acestui plafon sau eventuale noutăți.) - Nu se majorează TVA la alimente și medicamente, TVA la energie termică rămâne la 5%, pentru panouri fotovoltaice 9%, pentru HoReCa tot 9%.
- Ministrul a afirmat că gap-ul de venituri de la ANAF a fost redus la 1,5 miliarde lei de la 4-5 miliarde lei, cât era anterior.
(Nu este clar dacă ministrul se referă la rămânerea în urmă pe lună a ANAF față de plan. Profit.ro a scris despre evoluția veniturilor ANAF în iunie, luna în care ministrul Boloș a venit la conducerea ministerului. În iunie, ANAF a rămas în urmă cu 2 miliarde lei, iar pentru primele 6 luni, e în urmă cu 10 miliarde lei.) - Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a companiilor mari este în continuare în discuție printre măsurile pregătite de către Guvern. (Măsura a fost anunțată anterior de Profit.ro.) Companiile ar urma să plătească impozit de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, chiar dacă sunt pe pierdere.
- Ministrul a menționat și o taxă excepțională asupra sectorului bancar, după modelul din Italia sau Ungaria. Nu a furnizat detalii privind această taxă.
"În ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, să nu uităm că au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus aceste taxe. Și noi ar urma să mergem pe această linie, a impunerii, se cheamă a acestor profituri excepționale sau furtuna de profit. Este în pachetul (de măsuri fiscale, n.r.) acest lucru și are în vederee modelul statelor membre ale Uniunii Europene. Decizia finală fiind a Coaliției, anunțul oficial va fi făcut la momentul potrivit", a spus ministrul. - Majorarea impozitului pe moștenire nu mai este de actualitate.
- Impozitul pe dividende rămâne 8%. (Nu este o noutate, menținerea acestui nivel a fost acceptată în Coaliție de la începutul lunii august)
- Va fi introdusă acciza pe zahăr, prezentată anterior de Profit.ro. Detalii aici
- Impozitul de 10% pe veniturile din dobânzi la titluri de stat se va aplica doar pentru titlurile de stat emise după intrarea în vigoare a măsurii. Acest impozit este încă analizat la nivelul Ministerului Finanțelor, pentru a stabili în ce măsură ar putea duce la creșterea dobînzilor pentru stat, având în vedere că va reduce apetitul populației de a mai investi în titluri de stat.
- Pachetul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor în sectorul public are un imapct de 10 miliarde de lei. Ministrul nu a precizat în ce perioadă.
- Sume importante ar urma să ajungă la buget și din reașezarea redevențelor și combaterea evaziunii fiscale.