Ciolacu: TVA la alimente și medicamente nu va crește peste 9%. Adaosuri plafonate până la finalul anului

Ciolacu: TVA la alimente și medicamente nu va crește peste 9%. Adaosuri plafonate până la finalul anului
scris 2 sep 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă după amiază, la finalul Consiliului Politic Național al PSD, că nivelul taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente și medicamente nu va crește peste valoarea de 9%.

Prim-ministrul a anunțat și alte decizii legislative care vor fi adoptate în perioada următoare, în domenii diverse, de la măsuri care vizează administrația până la decizii legate de inechitățile din sistemul de pensii și de la sancțiuni aplicate șoferilor care conduc drogați până la măsuri care vizează domeniul jocurilor de noroc.

Urmărește-ne și pe Google News
Arafat la Prima TV: Ce a spus despre tragedia de la Crevedia, intervenția pompierilor, legalizarea drogurilor, ieșirea sa la pensie și dacă i-a cerut președintele Iohannis demisia CITEȘTE ȘI Arafat la Prima TV: Ce a spus despre tragedia de la Crevedia, intervenția pompierilor, legalizarea drogurilor, ieșirea sa la pensie și dacă i-a cerut președintele Iohannis demisia

La produsele alimentare și medicamente nu va crește TVA mai mult de 9%. Este corect acest lucru și o scumpire în zona de alimente și medicamente ar duce la o scădere a nivelului de trai al românilor, cât și la o creștere a inflației”; a anunțat, sâmbătă, Marcel Ciolacu. 

El a mai anunțat prelungirea aplicării OUG prin care sunt plafonate adaosurile pentru unele alimente de bază sau produse agricole. Conform acestuia, actul normativ va fi în vigoare până la finalul acestui an.

BAE Systems încheie parteneriate în vederea producerii de armament sofisticat în Ucraina CITEȘTE ȘI BAE Systems încheie parteneriate în vederea producerii de armament sofisticat în Ucraina

„Am vorbit și de prelungirea Ordonanței cu plafonarea prețurilor la produsele agricole și alimentare. Am văzut cu ce propunere a venit statul francez, cu un acord pe 5000 de produse, noi am avut o Ordonanță care a vizat doar 14 produse, o vom prelungi această ordonanță până la sfârșitul anului și pe urmă și Ministerul Agriculturii cred că trebuie să intrăm într-o practică europeană, să avem un acord cu producătorii și cu retailerii”, a declarat Ciolacu.

El a precizat că, în paralel cu această măsură, trebuie continuat programul prin care se urmărește creșterea capacității de procesare a produselor alimentare în România și care ar urma să ducă la reducerea deficitului comercial, în special în zona produselor alimentare. Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare au fost limitate, de la 1 august, pentru o perioadă de 3 luni, printr-o OUG aprobată de Guvern în 30 iunie.

DOCUMENT Polițele RCA emise Euroins, asigurător în faliment - prelungite CITEȘTE ȘI DOCUMENT Polițele RCA emise Euroins, asigurător în faliment - prelungite

El a mai spus că și-ar dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare din 1 ianuarie.

„Atât eu, cât și colegii mei considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor și a devenit o prioritate legislativă în grupurile reunite ale Partidului Social Democrat și pentru Ministerul Muncii din acest moment. Mi-aș dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie”, a arătat Ciolacu, subliniind că atât oficialii de la București, cât și ce de la Bruxelles știu că sunt numeroase inechități în actuala legislație care reglementează domeniul pensiilor.

„Trebuie să intervenim, avem această obligație ca stat, ca să închidem cât mai mult din acest decalaj major (între nivelurile pensiilor – n.r.)”, a precizat premierul.

Poliția atrage atenția asupra unei noi metode de înșelăciune online. Victimele sunt convinse să instaleze programe precum „Team Viewer”, care dau acces atacatorilor la datele stocate în computer CITEȘTE ȘI Poliția atrage atenția asupra unei noi metode de înșelăciune online. Victimele sunt convinse să instaleze programe precum „Team Viewer”, care dau acces atacatorilor la datele stocate în computer

Premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat vineri la Bruxelles pentru a convinge Comisia Europeană că trebuie să accepte un deficit bugetar peste cel asumat de România, de 4,4% din PIB, ca urmare a efoturilor bugetare cauzate de războiul din Ucraina. Potrivit propriilor declarații, în timp ce Guvernul de la București susține că ar fi cheltuit 3,5% din PIB în acest sens, incluzând aici și majorarea suplimentară a bugetului apărării, funcționarii Comisiei au calculat cheltuieli suplimentare pentru buget de doar 1,5% din PIB.

În discuțiile de la Bruxelles, premierul a spus că nu este de acord cu ideea, vehiculată de funcționarii Comisiei, privind majorarea cotei TVA și eliminarea cotelor reduse, pentru a menține ținta de deficit. Astfel, Guvernul va păstra cota de 9% a TVA la alimente și medicamente și nu va majora cota de 19%. În schimb, va solicita ca majorarea de 0,5% a procentului din PIB pentru apărare să nu mai fie luată în calcul la deficit, argumentând și necesitatea majorării cu 0,5% a deficitului în urma cheltuielilor indirecte făcute de România din cauza războiului din Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu tva alimente medicamente
ciolacu pensii
ciolacu măsuri fiscale