Proiectul de hotărâre privind taxa pentru promovarea turistică a municipiului București în 2017 a fost aprobat, miercuri, în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cu 39 de voturi "pentru” și niciun vot "împotrivă". Taxa se calculează prin aplicarea cotei de 1% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului. Primarul general Gabriela Firea a declarat că promovarea turistică a Bucureștiului se va face mult mai eficient dacă banii colectați prin această taxă vor fi folosiți la nivel de municipalitate, nu pe fiecare sector în parte.
"Cred că se va vedea eficiența acestui proiect dacă banii vor fi folosiți la nivel de municipalitate, nu fiecare sector în parte să-și promoveze parcurile pe care le deține, muzeele pe care le are în administrare. Cred că fost o greșeală de la început ca aceste sume să fie colectate de sectoare, care nu le-au putut întrebuința, pentru că nu au avut niciun cadru legal, nicio explicare a folosirii acestor sume”, a spus Gabriela Firea.
Edilul Capitalei a subliniat că, prin acest proiect de hotărâre, nu se va institui o nouă taxă, ci va fi menținută cea din anii trecuți, dar că dorește să se vină și cu un alt proiect prin care să se facă o promovare turistică la nivelul Capitalei, și nu pe fiecare sector în parte, scrie News.ro.
"Noi nu instituim o taxă, o menținem pe cea din anii trecuți, doar că am subliniat că vrem să venim și cu un alt proiect pe care să-l dezbatem și să-l votăm aici, proiect prin care suma să fie întrebuințată pentru promovarea Capitalei de către municipalitate. Brandul turistic este București, nu putem promova Capitala pe zone”, a afirmat Firea.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 39 de voturi "pentru”, niciun vot "împotrivă" și nicio abținere.
Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului București pentru anul 2017 se calculează prin aplicarea cotei de 1% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA, potrivit proiectului de hotărâre.
Prin instituirea taxei speciale se urmărește creșterea numărului de turiști în București, a duratei de ședere a turiștilor, a veniturilor obținute din turism și introducerea Capitalei pe harta destinațiilor de tip "city break” a UE.
Astfel, taxa se va încasa de către hotel, hotel-apartament, motel sau pensiune turistică odată cu luarea în evidență a persoanelor cazate și va fi depusă la bugetul local al sectorului în care își desfășoară activitatea până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat această taxă.
De asemenea, potrivit proiectului de hotărâre, unitatea de cazare are obligația de a depune lunar o declarație-decont la Direcția de Impozite și Taxe Locale a sectorului în raza căreia este situată respectiva unitate, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa.
Sumele încasate cu titlu de taxă specială vor fi evidențiate într-un cont distinct, potrivit proiectului.
În cazul în care depunerea declarațiilor-decont nu se va face la timp, unitatea va fi sancționată cu o amendă de la 70 de lei la 279 de lei, iar nedepunerea lor se pedepsește cu amendă de la 279 de lei la 696 de lei. Pentru persoanele juridice, amenda este cu 300 la sută mai mare.
Taxa specială de 1% pentru promovarea turistică a Bucureștiului se va folosi pentru susținerea de evenimente care pot genera creșterea numărului de turiști în Capitală, organizarea sau participarea la târguri și conferințe, realizarea de campanii publicitare, promovarea atracțiilor, evenimentelor și obiectivelor turistice din București prin intermediul centrelor de informare turistică, mediul online și social media, se mai arată în proiect.