Reprezentanții clienților se opun ca bacșișul să fie obligatoriu în hoteluri și restaurante: Eu să decid dacă dau sau nu!

Reprezentanții clienților se opun ca bacșișul să fie obligatoriu în hoteluri și restaurante: Eu să decid dacă dau sau nu!
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2019

Mișcarea de protecție a consumatorilor, împreună cu Federația Asociațiilor de Consumatori, nu susține o idee în care clientul unui hotel sau restaurant să fie obligat să plătească bacșiș, acceptând ca acest venit suplimentar să poată fi evidențiat pe bonul fiscal, dar insistând asupra faptului că respectivul client trebuie să poată alege dacă plătește sau nu o astfel de "atenție".

Mesajul este transmis după ce Asociația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a anunțat că propune modificarea legislației privind veniturile obținute sub formă de bacșiș, solicitând ca acestea să fie evidențiate separat în bonul fiscal, însă fără a se supune cotei de TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Dragoș Petrescu, HORA: Propunem ca bacșișul să fie evidențiat separat pe bonul fiscal, dar fără să se supună cotei de TVA CITEȘTE ȘI Dragoș Petrescu, HORA: Propunem ca bacșișul să fie evidențiat separat pe bonul fiscal, dar fără să se supună cotei de TVA

"Atât timp cât în prezent, consumatorul plătește o anumită sumă pentru prestarea unui serviciu, el nu trebuie să fie obligat să plătească un cost suplimentar, prin introducerea acestui bacșiș. Consumatorul are dreptul de a decide și de a alege. Impunerea plății unui serviciu obligatoriu dă naștere unei stări de tensiune și cred că fiecare dintre noi are dreptul de a alege dacă vrea sau nu să ofere bacșiș, așa că haideți să fim reali consumatori europeni cu o atitudine", spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

În primăvara anului trecut, Profit.ro a anunțat că industria locală de turism discută cu Ministerul Finanțelor despre reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante, cu un sistem în care să fie aplicat doar impozitul pe venit, de 10%. În urmă cu 4 ani, când Ministerul Finanțelor era condus tot de Teodorovici, au fost introduse o serie de reguli referitoare la fiscalizarea bacșișului, în care acesta era marcat pe un bon fiscal separat, dar prevederile au fost anulate după doar câteva luni din cauza unor dificultăți în aplicare.

VIDEO&FOTO 15 ani de 112. Sunt persoane care au sunat la numărul de urgență și de peste 21.000 de ori. Mai mult de jumătate din apeluri - din cauza tastelor neblocate ale telefoanelor CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO 15 ani de 112. Sunt persoane care au sunat la numărul de urgență și de peste 21.000 de ori. Mai mult de jumătate din apeluri - din cauza tastelor neblocate ale telefoanelor

În aprilie 2015, autoritățile au decis ca bacșișul să fie marcat pe un bon fiscal separat și să rămână la decizia angajatorului dacă sumele primite de angajați ca bacșiș vor fi păstrate de firmă sau vor fi distribuite angajaților. Ordonanța de urgență a Guvernului  care introducea fiscalizarea bacșișului a fost publicată în 2015, la finele lunii aprilie, când Ministerul Finanțelor era condus, de o lună, tot de Eugen Teodorovici.

Noul sistem nu a rezistat însă prea mult, fiind eliminat tot în 2015, la începutul lui iulie, din cauza unor dificultăți în aplicare. De la acel moment, Finanțele au început să susțină că regimul fiscal al sumelor primite ca bacșiș de persoanele fizice ar fi reglementat, astfel de sume fiind considerate venituri din alte surse.

viewscnt
Afla mai multe despre
bacsis
bon fiscal
restaurant
hotel
spaga
chelner