Guvernul are un obiectiv ambițios pentru anul următor în privința traficului ilicit de țigări, fenomen care a cauzat anul trecut pagube de aproape 700 de milioane de euro pentru bugetul statului. Pe lângă impactul financiar negativ, țigările de contrabandă generează și dezvoltarea unor rețele infracționale, implicate în trafic și distribuția ulterioară a țigărilor de contrabandă. Dacă obiectivul va fi atins, în 2018 piața legală a țigărilor ar putea aduce la bugetul statului cu aproximativ 200 de milioane de euro mai mult ca în 2016.
Potrivit unui document al Ministerului Finanțelor, obiectivul pentru anul acesta este ca traficul să fie redus la 14%, iar anul următor la 11%. Acest lucru ar trebui să fie susținut inclusiv de reoperaționalizarea echipelor mobile și a scanerelor de frontieră.
Direcția Generală a Vămilor, cea care va fi responsabilă în cea mai mare măsură de atingerea acestui obiectiv, a derulat în acest an operațiuni de combatere a traficului ilicit, inclusiv Scut, desfășurată pe întreg teritoriul țării.
"De asemenea se desfășoară operațiuni vamale comune cu alte instituții de aplicare a legii din alte state membre, în vederea combaterii traficului ilicit de țigarete și urmează să se finalizeze Strategia națională pentru combaterea traficului ilicit cu țigarete pe perioada 2017-2020. Totodată, urmează să se propună măsuri pentru repunerea în funcțiune a sistemelor de scanare cu braț mobil pentru optimizarea situației existente, precum și un grafic de prestare a serviciilor”, potrivit Ministerului Finanțelor.
În 2016, statul a pierdut circa 670 milioane de euro din cauza contrabandei cu țigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piață, piața ilicită situându-se la 16,8%.
În luna martie, șeful Direcției Generale a Vămilor de la acel moment, Dorel Fronea, a declarat că Vama are ca obiectiv în acest an să coboare piața ilegală a țigaretelor la 14%, posibil chiar la 13,5%. În timp ce media pieței ilicite de țigarete la nivelul UE este de aproximativ 10%, în România ar fi un succes reducerea acestui fenomen înspre 11%, a spus Fronea.
Potrivit acestuia, comercializarea pe piața neagră a unei cantități de țigarete reprezentând un punct procentual din piața totală produce pierderi pentru stat de aproape 40 milioane de euro.
O reducere a pieței negre de la peste 16% la 11% ar însemna că, raportat la anul 2016, în 2018 ar intra la buget cu peste 200 de milioane de euro mai mulți bani.
În luna martie, inspectorii vamali ai ANAF de la biroul Constanța sud au efectuat cea mai mare captură de țigarete din ultimii 4 ani, descoperind într-un container sosit din Thailanda, care ar fi trebuit să transporte hârtie pentru copiator, 700.000 de pachete țigări (14 milioane de țigarete), bunuri nedeclarate și susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2,8 milioane euro.
Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Cei mai importanți jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International și Imperial Tobacco.