Persoanele cu averi considerabile și cele în cazul cărora Fiscul a descoperit diferențe importante între venitul obținut și cel declarat vor fi obligate să plătească și o penalitate de nedeclarare, adăugată la suma stabilită de inspectori, în baza unui proiect pregătit de Guvern și obținut de Profit.ro.
Proiectul va modifica actualele reguli din Codul de procedură fiscală.
UPDATE ora 17.14 Proiectul a fost prezentat public de Ministerul Finanțelor, într-o formă care confirmă informațiile publicate de Profit.ro.
Procedura va fi aplicată începând cu anul viitor.
În prezent, penalitatea de nedeclarare, de 0,08% pe fiecare zi din suma nedeclarată, este percepută de Fisc doar pentru obligațiile fiscale pricipale stabilite prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale, fără să vizeze însă și alte proceduri de control în urma cărora organele fiscale stabilesc diferențe de obligații fiscale, respectiv procedura verificării situației fiscale personale.
Această procedură de verificare a situației fiscale personale este aplicată de Fisc în cazul persoanelor cu mari averi și al celor pentru care sunt identificate diferențe între veniturile estimate și cele declarate mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei.
Documentul pregătit de Guvern include în sfera de aplicare a penalității de nedeclarare și obligația fiscală principală stabilită prin decizie de impunere emisă ca urmare a procedurii de verificare a situației fiscale personale.
În acest caz, penalitatea de nedeclarare va fi calculată începând cu prima zi a anului fiscal următor celui de impunere și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.