UE ar putea amenda Gazprom cu peste 9 miliarde euro dacă își încalcă angajamentele privind piețele din Europa Centrală și de Est

UE ar putea amenda Gazprom cu peste 9 miliarde euro dacă își încalcă angajamentele privind piețele din Europa Centrală și de Est
scris 13 mar 2017

Comisia Europeană ar putea amenda Gazprom cu o sumă echivalentă cu până la 10% din cifra de afaceri globală  (aproximativ 9,7 miliarde euro) dacă își încalcă angajamentele în privința piețelor gazelor din Europa Centrală și de Est (ECE), fără ca autoritățile de la Bruxelles să fie nevoite să dovedească încălcarea normelor antitrust ale UE de către gigantul din Rusia.

După ce Gazprom a răspuns obiecțiilor UE potrivit cărora producătorul rus de gaze naturale abuzează de poziția dominantă în opt state din ECE (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia), Comisia a invitat, luni, cele opt țări să își exprime opiniile cu privire la angajamentele prezentate de companie, urmând ca, după analizarea opiniilor, să determine dacă angajamentele sunt satisfăcătoare.

Urmărește-ne și pe Google News

“În acest caz, Comisia poate adopta o decizie prin care angajamentele să devină obligatorii din punct de vedere juridic pentru Gazprom, în temeiul articolului 9 din Regulamentul nr. 1/2003 al UE privind normele de concurență”, potrivit unui comunicat CE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă va fi adoptată, decizia va permite Comisiei să aplice o amendă de până la 10% din cifra de afaceri globală a Gazprom în cazul încălcării angajamentelor, fără a fi obligată să dovedească existența unei încălcări a normelor antitrust ale UE. În funcție de vânzările din 2015 ale Gazprom, care s-au situat la 6.073 miliarde ruble (96,5 miliarde euro), amenda maximă ar ajunge la 9,65 miliarde euro. Gazprom nu a raportat încă rezultatele pentru anul 2016.

ANALIZĂ ASF: City Insurance și Asirom au cele mai mari întârzieri la plata daunelor pe polițe RCA CITEȘTE ȘI ANALIZĂ ASF: City Insurance și Asirom au cele mai mari întârzieri la plata daunelor pe polițe RCA

Printre angajamentele asumate de Gazprom ca răspuns la obiecțiile Comisiei se numără eliminarea restricțiilor impuse statelor din ECE privind revânzarea gazelor peste hotare și asigurarea unor prețuri concurențiale pe piețele din regiune. În plus, Gazprom nu poate recurge la niciun avantaj referitor la infrastructura de gaze naturale pe care l-a obținut de la clienți prevalându-se de poziția sa pe piața aprovizionării cu gaze în regiune, se arată în comunicat.

“Considerăm că angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale în ECE, la prețuri competitive. Acum dorim să cunoaștem punctele de vedere ale clienților și ale altor părți interesate, pe care le vom examina cu atenție înainte de a lua vreo decizie”, a spus Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței.

După ce va examina toate observațiile primite, Comisia va determina, prin emiterea unei opinii definitive, dacă angajamentele reprezintă un răspuns satisfăcător la preocupările sale în materie de concurență.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
margrethe vestager