Cât valorează primul zăcământ de sare din România concesionat unei companii private. Aprobarea - amânată juridic. Un nepot al lui Hrebenciuc și familiile de antreprenori Ciorcilă și Radu pot face concurență monopolului

Cât valorează primul zăcământ de sare din România concesionat unei companii private. Aprobarea - amânată juridic. Un nepot al lui Hrebenciuc și familiile de antreprenori Ciorcilă și Radu pot face concurență monopolului
scris 11 iun 2020

Guvernul amână din motive juridice aprobarea prin HG și deci intrarea în vigoare a primei licențe de concesiune a unui zăcământ de sare de România încheiată de stat cu o companie privată, prin care ar lua sfârșit actualul monopol de facto al companiei de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, pe exploatarea minieră a resurselor românești de profil.

După cum a relatat Profit.ro, Executivul a avut pe masă proiectul de HG de aprobare a licenței de concesiune a perimetrului de sare gemă Nireș din județul Cluj, încheiată anul trecut de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) cu firma Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai întâi, însă, trebuie îndeplinită o procedură administrativ-juridică obligatorie potrivit legii: înscrierea zăcământului în inventarul bunurilor statului, tot printr-o HG.

VIDEO Ambasadorul Marii Britanii, provocat să gătească sarmale în ajunul aniversării reginei Elisabeta a II-a: La final, vom avea ceva atât de delicios, încât veți presupune că a fost inventat în Yorkshire CITEȘTE ȘI VIDEO Ambasadorul Marii Britanii, provocat să gătească sarmale în ajunul aniversării reginei Elisabeta a II-a: La final, vom avea ceva atât de delicios, încât veți presupune că a fost inventat în Yorkshire

"Licența de concesiune pentru exploatare a zăcământului de sare gemă din perimetrul Nireș, județul Cluj, nu este intrată în vigoare, aprobarea intrării în vigoare a acesteia, prin hotărâre a Guvernului, urmând a se realiza ulterior înscrierii acestui zăcământ în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Menționăm faptul că înscrierea zăcământului de resurse minerale în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului este impusă de Ministerul Finanțelor Publice, ca cerință anterioară inițierii procedurilor administrative corespunzătoare aprobării intrării în vigoare a licenței de concesiune pentru exploatare. De asemenea, înscrierea zăcămintelor atât de resurse minerale, cât și a celor de petrol, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului este dispusă ca și măsură de către Curtea de Conturi a României", se arată într-un document al ANRM.

Potrivit sursei citate, în lipsa unei metodologii legale, la stabilirea valorii aproximative de inventar a resurselor minerale din perimetrul Nireș va fi folosită chiar estimarea rezultată din studiul de fezabilitate al investiției efectuat de concesionar, firma Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL.

Din proiecțiile privind evoluția prețului de vânzare conținute în studiu a reieșit că această valoare poate depăși 2 miliarde de lei (2,046 miliarde lei), sumă ce reprezintă totalul producției valorificate pe durata contractuală a celor 20 de ani ai licenței de exploatare.

Modificări la IMM Invest care intră în vigoare: Plafonul de garanții se dublează la 30 de miliarde de lei. Beneficiază și profesiile liberale, se relaxează condițiile de eligibilitate CITEȘTE ȘI Modificări la IMM Invest care intră în vigoare: Plafonul de garanții se dublează la 30 de miliarde de lei. Beneficiază și profesiile liberale, se relaxează condițiile de eligibilitate

"Valoarea de inventar aproximativă, determinată în condițiile menționate, este relativă, menținându-se numai dacă condițiile specifice exploatării zăcământului de sare gemă Nireș actuale rămân nemodificate pe toată durata concesiunii", se precizează în document.

ANRM estima anterior că, pe durata concesiunii, bugetul de stat va încasa aproape 13,8 milioane euro din redevențe pe sarea extrasă de la Nireș, cota de redevență prevăzută de legislația în vigoare fiind de 1 euro pe tonă. În plus, concesionarul va plăti în fiecare an taxă pe activitatea minieră de exploatare, calculată la suprafața perimetrului, în valoare de 116.570 lei.

Către finalul anului 2018, într-un raport privind piața locală a sării pentru deszăpezire, Consiliul Concurenței arăta că Salzbergwerk a solicitat încă din 2017 ANRM negocierea încheierii licenței pentru exploatare.

Pandemia a redus cu 3,9 trilioane dolari valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume CITEȘTE ȘI Pandemia a redus cu 3,9 trilioane dolari valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume

"Cu referire la perimetrul Nireș, Salzbergwerk Ressourcen und Investitionen SRL (în continuare Salzbergwerk), societatea care a derulat, în perioada 2014-2017, activitățile de explorare în baza licenței nr. 17098/2014, a solicitat, în data de 22.06.2017, acordarea directă, prin negociere, a licenței de exploatare. Urmare acestei solicitări, în data de 13.12.2017, ANRM a organizat ședința de negociere, în cadrul căreia reprezentanții Salzbergwerk au semnat contractul de negociere. Contractul de concesiune nu a fost semnat și de reprezentanții ANRM, motivul invocat fiind neconformitatea procedurii de negociere. În intervalul de peste un an scurs de la acest moment, ANRM nu a mai întreprins nicio acțiune pentru soluționarea solicitării de acordare a licenței de exploatare pentru perimetrul Nireș", se arăta în raport.

Raportul Consiliului Concurenței concluziona că era vorba de o "situație generalizată de lipsă a aprobării prin Hotărâre de Guvern a licențelor de exploatare", care s-ar fi datorat, potrivit unui alt raport, al Curții de Conturi, "lipsei de implicare a conducerii ANRM cu privire la dispunerea de măsuri în vederea asigurării respectării prevederilor legale referitoare la aprobarea licențelor de exploatare, precum și lipsei unui control intern adecvat efectuat la nivelul ANRM, în ceea ce privește organizarea evidenței licențelor de exploatare".

Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL a fost înființată în octombrie 2013 de către Bogdan Ionuț Niță, fost partener de afaceri (la barul "La Magic Roma" și altele) cu Andrei Hrebenciuc, fiul omului politic Viorel Hrebenciuc și, potrivit presei, chiar văr primar cu fiul politicianului PSD. Acesta este și în prezent asociat principal al firmei, cu aproape 39% din capital, precum și administrator.

După anunțul Profit.ro privind amânarea redeschiderii restaurantelor, patronatele din turism se revoltă și amenință că vor acționa Guvernul în instanță pentru subminarea economiei CITEȘTE ȘI După anunțul Profit.ro privind amânarea redeschiderii restaurantelor, patronatele din turism se revoltă și amenință că vor acționa Guvernul în instanță pentru subminarea economiei

Următorii doi asociați ca nivel al participațiilor sunt nume mari din business-ul românesc. Astfel, 25,5% din părțile sociale ale viitorului producător de sare sunt deținute de societatea Radu Resources SA, controlată de soții Octavian și Anca Radu, patronii grupului Radu Holding, ce include business-urile Diverta, PinkPost, Sistec, TCE Holding, Flaro, Rimobi și Sunny Berry.

Tot 25,5% din Salzbergwerk deține și firma Winners Resources SRL din Cluj, deținută indirect de soții Horia și Simona Ciorcilă. Horia Ciorcilă este fondator al Băncii Transilvania și președinte al Consiliului de Administrație al instituției de credit.

Printre asociații Salzbergwerk se numără și firmele DKM Development SRL din București (10%), controlată indirect de Călin George Lupulescu, și Concrete DLX SRL (0,0625%) a omului de afaceri clujean Beniamin Timari.

viewscnt
Afla mai multe despre
zacamant sare nireș
licenta concesiune sare nireș
salrom monopol sare