Veniturile obținute din vânzarea de produse realizate prin prelucrarea țițeiului rezultat din activitatea proprie vor fi luate în calcul la stabilirea procentului de 75% din cifra de afaceri, indicator în funcție de care se determină dacă o companie plătește sau nu taxa de solidaritate, mișcarea în acest sens a Ministerului Finanțelor fiind confirmată de către Comisia Europeană, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit News TV îi va aduce împreună, în Maratonul Economia Verde, programat pentru 28 martie, pe cei mai importanți jucători din industriile care au făcut pași importanți în trecerea la economia verde și care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.
Vor participa atât miniștrii Economiei și Mediului, cât și oficiali din Ministerul Energiei și marii jucători din domeniu.
Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare.
Un oficial al Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (TAXUD) a fost recent la București pentru a discuta cu autoritățile române o gamă mai largă de aspecte privind politica fiscală a UE, dar autoritățile nu au comunicat referitor la acest subiect.
Clarificarea va avea, probabil, implicații în cazul OMV Petrom, după ce cel mai mare producător de țiței și gaze din România, controlat de grupul austriac OMV, a anunțat de două ori că, în baza rezultatelor sale financiare pe anul trecut și a prevederilor OUG de introducere a taxei, consideră că nu datorează contribuția de solidaritate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este clar în acest moment în ce măsură clarificările obținute de către autorități au un impact suficient pentru a conduce la o interpretare potrivit căreia OMV Petrom ar datora taxa.
"În situația în care societatea comercializează produse realizate din prelucrarea țițeiului obținut din activitatea proprie, veniturile rezultate din această activitate sunt luate în calculul procentului de 75% din cifra de afaceri. Acest punct de vedere a fost confirmat și de reprezentanții Comisiei Europene", potrivit Ministerului Finanțelor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV 11 companii, printre care Romgaz și OMV Petrom, interesate de achiziționarea primei exploatări offshore noi de gaze în Marea Neagră. Gigantul Carlyle cere 800 milioane euroMinisterul Finanțelor este în prezent în dialog cu Comisia Europeană pentru clarificări asupra aplicării taxei.
La finele lunii ianuarie, cum a anunțat atunci Profit.ro, Comisia afirma că are nevoie de informații suplimentare pentru a înțelege speța fiscală ridicată de partea română. Discuțiile la nivel tehnic au încă loc.
Consultările sunt esențiale pentru a stabili aplicarea contribuției de solidaritate și în cazul OMV Petrom, companie care a anunțat că, potrivit propriei interpretări a situațiilor sale financiare, nu va trebui să plătească. Cazul, o speță fiscală complexă care trebuie clarificată de către autoritățile europene, a fost politizat puternic.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Prima News că OMV va plăti taxa de solidaritate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România a devenit liderul furnizorilor de combustibil către Ucraina. Importurile de cereale concurează fermierii români”Așteptați luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară pe 25 iunie și se plătește pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit.
"Încă avem la OMV Petrom inspectori Antifraudă specializați în produse energetice. Verifică modelul de business de anul trecut și transmitem Ministerului Finanțelor informații pentru discuțiile cu Comisia Europeana", a spus Heiuș.
Șeful ANAF a explicat că depunerea declarației anuale, în baza căreia se va face plata taxei suplimentare, are termen abia la mijlocul anului. ANAF a declanșat controlul la OMV Petrom în contextul în care compania a anunțat că nu datorează această taxă.