Gazprom a început lucrările la gazoductul Turkish Stream, la finalizarea căruia Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, va pierde aproximativ 73 de milioane de euro, 20% din totalul veniturilor obținute din activitatea de transport gaze.
Directorul executiv al Gazprom, Aleksey Miller, a anunțat că, duminică, Gazprom a declanșat operațiunea de montare a țevilor de pe coasta rusă a Mării Negre. Anunțul CEO-ului Gazprom vine la numai câteva zile de la publicarea în Monitorul Oficial al Rusiei a unui acord interguvernamental ruso-turc în care se precizează că “părțile pornesc de la asumpția că volumul de gaz furnizat de Rusia către Republica Turcă la granița Turciei cu Bulgaria va fi preluat de prima secțiune a Turkish Stream în momentul punerii în funcțiune a acesteia”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, Turcia își asigură o parte din consumul intern din gaze furnizate de Gazprom pe traseul România-Bulgaria (Isaccea - Negru Vodă și Ruse-Giurgiu). Pentru serviciul de transport internațional de gaze, Transgaz a avut în 2016 venituri de aproximativ 328 milioane de lei (73 milioane de euro), cu 3 milioane peste veniturile înregistrate pentru același serviciu în 2015. Suma reprezintă aproximativ 20% din totalul veniturilor obținute de Transgaz din transportul gazelor naturale (intern + extern). Chiar dacă nu toată cantitatea de gaze Gazprom care tranzitează România are ca destinație Turcia, ci și alte state din Balcani, situația ar putea fi doar temporară. Foarte probabil, Turkish Stream va fi prelungit până în Balcani, fiind doar o chestiune de timp până când Gazprom va prefera ruta turcă celei române în vederea alimentarii cu gaze a statelor balcanice.
Potrivit Russia Today, începerea lucrărilor a fost decisă în cadrul unei întâlniri, care a avut loc zilele trecute la Sochi între liderii Turciei și cei ai Federației Ruse
“Am început implementarea proiectului gazoductului TurkStream: instalarea conductelor în cadrul secției offshore. Proiectul a fost implementat în strictă conformitate cu planul ", a declarat Alexey Miller, adăugând că "până la sfârșitul anului 2019, consumatorii turci și europeni vor avea o nouă sursă sigură de importuri de gaze rusești".
CEO-ul Gazprom a precizat că în prezent lucrările se desfășoară în largul coastei Krasnodar Krai și sunt efectuate de nava multifuncțională Audacia, deținută de Allseas, antreprenorul principal al proiectului. Allseas va construi ambele conducte offshore ale conductei care se va întinde peste 900 km. Prima conductă are o capacitate maximă de 15,75 miliarde de metri cubi și va livra gazul rusesc direct în Turcia, în timp ce a doua, cu aceeași capacitate, este concepută pentru a furniza gaze către clienții europeni.
Costurile estimate ale proiectului sunt de 11,4 miliarde de euro (12,7 miliarde de dolari), lucrările urmând a fi finalizate la sfârșitul lui 2019.