Compania greacă Corinth Pipeworks va furniza aproximativ 160 km de țeavă pentru construcția conductei de gaz natural offshore necesară transportării la țărm a gazului aferent proiectului Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră, valoarea contractului fiind estimată la 100-150 milioane de euro.
Corinth Pipeworks nu a semnat acest contract direct cu partenerii români, ci cu Sumitomo Corporation Europe Limited, compania din Grecia având calitate de subcontractant.
Sumitomo Corporation Group este cea de-a 4-a mare corporație japoneză ca mărime (după Mitsubishi, Mitsui și Itochu) și are afaceri într-o gamă largă de industrii la scară globală, având 6 divizii, conform datelor analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Pământuri rare: o veche mină de cărbune din SUA cumpărată cu 2 milioane de dolari ar putea valora 37 de miliardeGrupul Sumitomo își are rădăcinile într-o librărie din Kyoto fondată în jurul anului 1615 de Masatomo Sumitomo, un fost călugăr budist. Chiar și astăzi, conducerea grupului este ghidată de „Preceptele fondatorului”, scrise în secolul al XVII-lea.
Corinth Pipeworks este segmentul de țevi de oțel al Cenergy Holdings și susține că produsele sale sunt performante atât în segmentul offshore de mare adâncime, cât și pentru transportul de “până la 100% hidrogen în conducte de înaltă presiune”.
“Suntem deosebit de încântați să fim cooptați în acest proiect major de către Sumitomo Corporation Europe Limited, un partener de încredere al OMV Petrom, cea mai mare companie energetică integrată din Europa de Sud și de Est”, a declarat Ilias Bekiros, Director General Corinth Pipeworks.
Implicarea Sumitomo Corporation Group în conctrucția infrastructurii Neptun Deep este la rândul său o noutate, OMV Petrom anunțând doar semnarea unui contract cu compania italiană Saipem un contract pentru lucrări de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro. Atribuirea contractului s-a făcut în urma unui proces public de achiziție. Costurile aferente contractului se vor împărți în mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom și Romgaz.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România poate fi totuși prima țară din lume cu mini-reactoare nucleare americane. Proiectul din SUA al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei SMR, a fost anulat. UPDATE Reacția Ministerului Energiei din RomâniaCorinth Pipeworks va produce și furniza aproximativ 160 km de țevi de oțel sudate cu arc longitudinal pentru Neptun Deep. Conducta de 30 de țoli va fi produsă la fabrica din Thisvi, Grecia, a Corinth Pipeworks și va include acoperire externă anticorozivă și o căptușeală interioară de eficiență.