Bucureștiul are nevoie de 2 stații de transformare noi pentru siguranța alimentării cu energie. Transelectrica nu găsește terenuri pe care să le construiască

Bucureștiul are nevoie de 2 stații de transformare noi pentru siguranța alimentării cu energie. Transelectrica nu găsește terenuri pe care să le construiască
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 iul 2018

Capitala are nevoie de 2 stații de transformare noi, în Grozăvești și Filaret, pentru siguranța alimentării sale cu energie, însă operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, are probleme în a găsi terenuri pe care să le construiască, se arată într-un document al companiei, controlată de statul român prin Ministerul Economiei, cu peste 58% din acțiuni.

În prezent, ca urmare a condițiilor specifice de dezvoltare economică, în zona metropolitană București se constată o creștere a consumului de energie electrică mai ridicată decât media pe țară. Această tendință este estimată că se va menține și pentru perioada următoare. Siguranța alimentării consumatorilor scade vara, deoarece atunci sunt opririle totale pentru revizii anuale în centralele cu termoficare din oraș, menționează Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News

"Având în vedere și alte aspecte specifice ale zonei: lipsa terenului disponibil pentru lucrări de dezvoltare și prețul extrem de ridicat al acestuia, concentrarea foarte mare a consumului, consumatori cu un grad ridicat de sensibilitate la întreruperi în alimentare, număr ridicat de cabluri respectiv probleme cu volumul energiei reactive etc, casări ale grupurilor generatoare, dezvoltarea parcului de producție din Dobrogea, având drept consecință creșterea fluxurilor de putere care tranzitează stațiile care alimentează orașul București, în această zonă este necesară realizarea unor proiecte de întărire/dezvoltare a rețelei electrice de transport și a celei de distribuție", se afirmă în planul de dezvoltare al Transelectrica pentru perioada 2018-2027.

Decizie Facebook: De astăzi, utilizatorii din România vor vedea mai puține titluri de tip clickbait CITEȘTE ȘI Decizie Facebook: De astăzi, utilizatorii din România vor vedea mai puține titluri de tip clickbait

Situația de producție minimă de energie din zona București survine atunci când 3 dintre CET-urile ELCEN, respectiv Sud, Progresu și Grozăvești, sunt oprite, iar CET Vest funcționează la o putere de doar 112 MW sau 122 MW.

"Se reconfirmă necesitatea realizării unor injecții de 400 kV în zona Metropolitană București, corelat cu evoluția consumului. (...) Suprasarcinile sunt eliminate la limită la considerarea soluției de întărire a zonei metropolitane București și anume realizarea stației 400/110kV Grozăvești și realizarea stației 400/110kV Filaret. Soluția constă în realizarea unei stații de 400/110kV la Grozăvești, racordată prin două LES 400kV cu stația Domnești, respectiv București Sud, și realizarea suplimentară a unei stații de 400/110kV la Filaret, racordată intrare – ieșire în cablul realizat în etapa anterioară de la Grozăvești la București Sud", se precizează în document.

Compania amintește că a avizat încă din 2015 un studiu din care a rezultat necesitatea construirii celor 2 stații, cea din Grozăvești fiind prioritară pe termen mediu. Mai mult, terenul necesar construirii acestuia se află chiar în proprietatea ELCEN.

Investitori mari au plasat bani în obligațiunile în valoare de 285 milioane euro lansate de Banca Transilvania CITEȘTE ȘI Investitori mari au plasat bani în obligațiunile în valoare de 285 milioane euro lansate de Banca Transilvania

"Demersul pe care Transelectrica l-a întreprins pentru dobândirea drepturilor pentru un teren situat în București, zona Grozăvești, asupra căruia societatea ELCEN București SA deține titlu, nu s-a soluționat cu un răspuns favorabil", spune Transelectrica.

Până în decembrie anul trecut, întreg ansamblul constituit din instalațiile CET Grozăvești și din terenurile aferente acestora fuseseră ipotecate de ELCEN, aflată în insolvență din 2016, în favoarea principalului său furnizor de gaze, Romgaz, pentru garantarea plății gazelor livrate de acesta producătorului de energie termică pentru încălzirea bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare. La finalul anului trecut, gajul a fost anulat în urma unei decizii a instanței de judecată.  

"Pentru asigurarea alimentării în condiții de siguranță, pe termen mediu și lung, a municipiului București, a rezultat oportună realizarea unor noi injecții de putere din rețeaua electrică de transport spre rețeaua de distribuție a orașului București și întărirea rețelei de distribuție astfel încât să fie posibilă preluarea consumului de pe o zonă pe alta. (...) Pentru includerea acestor proiecte în planul de dezvoltare, este necesar să se convină cu operatorul de distribuție din zonă stațiile de distribuție în care se vor realiza injecțiile din rețeaua electrică de transport și un plan comun de acțiune. Până atunci, în Planul de dezvoltare nu a fost inclusă dezvoltarea rețelei electrice de transport de alimentare a municipiului București", mai precizează Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
sistemul energetic national
reteaua electrica de transport
retea de distributie energie
operator distributie energie
statii de transformare
elcen
alimentare energie bucuresti