Grupul de furnizare, distribuție și producție de energie electrică Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și la care Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu 49,8% din capital, a ajuns în etapa acordului de mediu cu un proiect de construire a unei instalații de stocare de energie cu putere instalată de peste 35 MW în comuna Fântânele din județul Mureș.
Măsura face parte dintr-un set de modificări legislative adoptate foarte recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în încercarea de a tempera explozia din ultimele luni a prețurilor din piața de echilibrare.
Creșterea prețurilor din ultimele zile pe piața angro de energie electrică face tot mai probabil scenariul continuării subvențiilor la facturile pentru consumatorii casnici din Grecia.
Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, estimează pentru iarna care vine o creștere a consumului național de energie electrică cu aproximativ 2%, într-un scenariu mediu, și cu circa 6%, într-unul pesimist, comparativ cu consumul din sezonul rece trecut, în pofida majorării dramatice a puterii instalate în sistemele de producție ale prosumatorilor.
Românii care vor să devină prosumatori de energie electrică cu subvenții de la stat, prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, vor fi obligați să-și monteze, pe lângă panouri solare, și sisteme de stocare a energiei produse, potrivit unui draft de modificare a Ghidului de finanțare al Programului.
Procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă va începe în 2027, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta mai spune că, până la finalul acestui an, dorește să finalizeze încheierea contractului de execuție pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind în grafic.
Prima unitate a centralei de la Cernavodă, care luni s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național (SEN), a fost repornită în cursul acestei nopți, joi dimineață aceasta funcționând, potrivit datelor Transelectrica, la capacitate maximă, de peste 1300 MW.
Equinor, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, care a preluat această poziție de la Gazprom în urma sancțiunilor impuse de statele europene gigantului rus, se așteaptă ca prețurile gazelor să rămână între 30 și 40 de euro pe MWh pe termen lung.
Rusia deține un portofoliu de clădiri în București.
Grupul de furnizare de energie și gaze, distribuție de gaze și producție de electricitate Premier Energy, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a consemnat o scădere cu 60% a profitului net în primele 6 luni ale anului, față de perioada similară din 2023, la 19,9 milioane euro, în prima raportare semestrială de la listarea la Bursa de Valori București (BVB).