Grupul de furnizare, distribuție și producție de energie electrică Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și la care Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu 49,8% din capital, a ajuns în etapa acordului de mediu cu un proiect de construire a unei instalații de stocare de energie cu putere instalată de peste 35 MW în comuna Fântânele, din județul Mureș, relevă date analizate de Profit.ro.
Astfel, Electrica SA a solicitat autorității de profil acord de mediu pentru proiectul ″Construire capacitate de stocare de energie electrică, instalații aferente, posturi de transformare și stație de transformare, rețele electrice interne, împrejmuire, branșamente, racorduri externe la sistemul energetic național (SEN) și drumuri de acces″, propus a fi amplasat în localitatea Fântânele, str. Principală, nr. 125, comuna Fântânele, județul Mureș.
Amplasamentul se află în proprietatea unei companii de stat deținute integral de Ministerul Energiei, Electrocentrale Grup, cu care Electrica SA a încheiat contract de superficie. În apropiere se află o fostă centrală pe gaze naturale de 250 MW, pusă în funcțiune în etape, în 1954 și 1966, și scoasă definitiv din funcțiune în 1997, pentru care au existat idei de resuscitare.
Instalația va utiliza baterii litiu-ion și va avea o capacitate de aproape 70 MWh, cu o putere instalată de 35,2 MW și randament pe ciclu de încărcare-descărcare de minimum 90,5%. Vor exista 185 de baterii și 16 invertoare bidirecționale.
Extras din documentație. Sursă: Electrica SA
Sistemul de stocare va achiziționa energie electrică pentru încărcare în perioadele de gol de sarcină în sistemul energetic național (SEN), respectiv energie hidro și eoliană în intervalul 02:00-05:00 și energia fotovoltaică între 13:00 și 15:00, cu o medie de 1,3 cicluri pe zi.
″Livrarea energiei electrice în SEN se va realiza în perioadele de vârf de sarcină, în funcție de cererea din piață, pentru a conduce la o aplatizare globală a curbei de sarcină și pentru a crește ponderea surselor regenerabile de energie electrică în mixtul energetic global, prin eliminarea necesității funcționării surselor convenționale pentru acoperirea vârfurilor de sarcină, în perioadele 09:00 – 11:00 și/sau 18:00 – 21:00″, se arată în documentația proiectului.
Extras din documentație. Sursă: Electrica SA
Valoarea totală a investiției este estimată la peste 121 milioane lei, cu tot cu TVA, iar Electrica SA a depus cerere de finanțare pentru proiect prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Perioada de implementare ar urma să fie de 2 ani din momentul obținerii tuturor avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare.