Piața utilajelor de construcții din România se află la o treime din potențial, după ce a scăzut anul trecut cu 43% față de 2015, potrivit unei analize a companiei Marcom, distribuitorul local al mărcii nipone de utilaje pentru construcții Komatsu și unul dintre cei mai importanti jucători de pe piața de profil
În plus, utilajele folosite sunt extrem de îmbătrânite, majoritatea acestora fiind achiziționate în perioada 2006-2008. Potrivit companiei, ponderea cererii de utilaje din România, în totalul cererii din Europa de Est, este de 11%, sub potențial.
“Pragul normal al pieței utilajelor terasiere este de aproximativ 2.000 - 2.200 de unități, dar în acest moment, discutând de anul 2016, se află mult sub potențial, la 740 de unități. Vârful a fost înregistrat în perioada de boom economic, când cererea ajungea la 3.000 - 3.300 de unități, un nivel pe care nu o să-l mai atingem prea curând. Lipsa proiectelor de investiții este principala cauză a declinului pieței, deși România are nevoie urgentă de infrastructură. Piața construcțiilor rezidențiale, aflată pe trend ascendent, nu poate corecta semnificativ această scădere”, a declarat Constantin Marcu, director general al Marcom.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit distribuitorului Komatsu, România are, pe piața utilajelor de contrucții, al treilea potențial din regiune - după Polonia și Cehia, dar ocupă locul 11 după numărul de utilaje.
“Anul trecut au existat piețe bune și piețe cu vânzări mai slabe. Pentru noi, din perspectiva cererii, România este extrem de importantă, iar potentialul este unul ridicat. Cu toate acestea, recuperarea nu urmează același trend ca în restul Europei, unde piața a cunoscut o îmbunătățire constantă. Totul depinde de volumul investițiilor care vor fi demarate în România, în toate sectoarele și în toate industriile. De asemenea, fondurile europene sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sectorului, în ansamblu”, a declarat Masatoshi Morishita, CEO al Komatsu Europe.
Marcom este unul dintre cei mai mari furnizori de utilaje de construcții din România și unic distribuitor pe piața locală al produselor Komatsu, unul dintre liderii mondiali în producția de utilaje de construcții și minerit. Compania, deținută de oamenii de afaceri Constantin și Monica Marcu, a fost înființată în 1992 și distribuie utilaje de constructii marca japoneza Komatsu, macarale Potain, automacarale Grove, dar și mărcile Hidromek, McCloskey, Dieci, Mantsinen, Indeco și Mantovanibenne.
Marcom a înregistrat, în 2016, o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro, în scădere de la 25,5 milioane de euro în anul anterior. În primul trimestru din 2017, compania avea o cotă de piață de 35%.