Viorel Popoviciu, directorul Carbochim Cluj-Napoca: Dezvoltăm activitatea industrială prin mutarea și relocarea fabricii, o investiție de 5 milioane de euro

Viorel Popoviciu, directorul Carbochim Cluj-Napoca: Dezvoltăm activitatea industrială prin mutarea și relocarea fabricii, o investiție de 5 milioane de euro
scris 10 mai 2022

Carbochim SA, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, cu o istorie de peste 73 de ani în Cluj-Napoca, urmează să fie relocat într-un spațiu adaptat capacității de producție și va beneficia de ample investiții în retehnologizare, care vor optimiza și eficientiza activitatea fabricii.

Întrebat despre motivele din spatele deciziei de relocare, Viorel Popoviciu, directorul Carbochim, explică: „Am dorit foarte mult să ne relocăm, având în vedere faptul că platforma este imensă, iar în afara costurilor de producție avem foarte multe alte costuri auxiliare, generate și de suprafața inactivă, ce reprezintă peste 70%. Și aveam nevoie de o locație în care să schimbăm fluxul tehnologic și să-l optimizăm așa cum ni-l dorim, cu niște costuri minime”.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, din suprafața de aproximativ 14 hectare pe cât se întinde platforma industrială, sub 30% este funcțională. Restul sunt spații dezafectate și reziduale, așa cum arată Viorel Popoviciu: „Secțiile care funcționează acum sunt cele de produs finit. Secția de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul șmirghel, secția corpuri abrazive cu liant ceramic și secția corpuri abrazive cu liant organic și discurile de debitat. Celelalte secții au fost oprite. Secția de carbură de siliciu și electrozi siderurgi a fost oprită în 1996, iar secția de electrocorindon în 1999. Ambele erau energofage, poluau foarte mult, trebuiau alocați foarte mulți bani pentru a putea să funcționăm în această locație, plus că prețul la energie era foarte mare, și atunci hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil. A fost nevoie să fie închise pentru a salva restul fabricii”.

Directorul fabricii de abrazive a mai spus că acest proces de relocare și modernizare se va face fără întreruperea producției, subliniind că noul spațiu a fost deja achiziționat, demarându-se, în același timp, operațiunea de transfer: „Noua adresă a fabricii va fi pe Bulevardul Muncii, nr.18, în zona fostului combinat de utilaj greu din Cluj-Napoca. Carbochim va funcționa în locul fostei hale a Tricotaje Someșul, iar relocarea va fi până la finalul acestui an, fără perioade de inactivitate”.

În ceea ce privește planurile de retehnologizare și dezvoltare a producției industriale, acestea presupun eficientizarea fluxului printr-un grad mai mare de automatizare. „Investiția în relocare va fi în jurul a 5 milioane de euro. Vom aduce utilaje noi, iar cele performante pe care le avem acum vor fi mutate pe noua platformă. Când vorbim de retehnologizare, vorbim de utilaje noi, în general utilaje automate sau semiautomate, vorbim de cuptoare de ultimă generație, care înseamnă consum mic de energie și de gaz și înseamnă o mai bună performanță a produselor pe care noi le vom produce în noua locație”, a mai arătat Viorel Popoviciu.

 12% din producția Carbochim este pentru export, restul fiind destinat piaței interne, unde clienții sunt atât persoane fizice, cât și companii: „Ne adresăm tuturor clienților, începând cu persoanele fizice, retaileri, precum furnizori Dedeman spre exemplu, până la clienți industriali: industria mobilei, industria de rulmenți, industria metalurgică, industria auto – furnizori la Dacia și Ford. Practic, acoperim toată gama de industrii posibile”.

Chiar dacă activează pe o piață extrem de concurențială, produsele Carbochim sunt în continuare căutate pentru calitatea lor, crede Viorel Popoviciu, acesta mizând pe creștere în urma relocării: „Avem aceeași calitate a produselor cu care vine oricare altă multinațională. Sperăm ca după relocare, având în vedere o diminuare considerabilă a costurilor de producție, să putem să creștem în următorii 3 ani cu aproximativ 20%, cu cei 170 de angajați pe care îi avem în prezent”.

Pe terenul fostei platforme industriale Carbochim, grupul Iulius a anunțat dezvoltarea celui mai mare proiect de reconversie urbană din România, o investiție de peste jumătate de miliard de euro, care va avea funcțiuni multiple: cea mai mare suprafață de retail din România – 115.000 mp, 400 magazine, concepte în premieră pentru petrecerea timpului liber, cel mai variat mix de restaurante și cafenele cu tematică internațională -, centru cultural dedicat artelor spectacolului, un nou pol de business, un nou cartier verde cu locuințe de ultimă generație, spații pentru muzică, arte și divertisment, grădini, noi zone de promenadă și un centru de sport în aer liber.

Referitor la noua destinație a platformei industriale, directorul fabricii Carbochim, Viorel Popoviciu, a precizat: „Când ne referim la Carbochim avem, de fapt, două începuturi. Pe de o parte, transformarea actualei platforme industriale într-un proiect cu funcțiuni multiple, deschis tuturor clujenilor, iar, pe de altă parte, avem demersul de relocare a fabricii, un nou capitol în istoria acesteia, cu o dezvoltare modernă și accelerată”.

Fabrica Carbochim a fost înființată în anul 1949, iar Viorel Popoviciu este directorul fabricii din 1990, acesta având o experință de 43 de ani în cadrul aceleiași instituții. După 1990, fabrica a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de Grupul Iulius, prin societatea Carbo Europe SRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
viorel popoviciu
carbochim