Sebastian Valentin Dumitrescu, de 97 de ani, acționar minoritar al Oil Terminal Constanța, operatorul terminalului petrolier de stat de la Marea Neagră, solicită convocare a unei ședințe a Adunării Generale a Acționarilor, în care să se aprobe, de principiu, schimbarea în viitor a formei de administrare a societății de la sistemul unitar la sistemul dualist, precum și aprobarea, de principiu, a desemnării unui Consiliu de Supraveghere format din șapte membri, potrivit informațiilor transmise Bursei de Valori București (BVB).
Sebastian Valentin Dumitrescu este născut în 1923 și deține 16,73% din acțiunile societății, scrie News.ro.
"Oil Terminal informează acționarii că, în data de 30 martie 2020, a fost primită solicitarea domnului Dumitrescu Valentin Sebastian, acționar ce deține 16,73% din acțiunile societății, de convocare a unei ședințe AGEA. Propunerea va fi analizată de către Consiliul de Administrație al societății Oil Terminal în termenul legal", arată anunțul transmis BVB.
CITEȘTE ȘI Uber promite călătorii și livrări gratuite pentru anumite persoaneAceasta anexează și solicitarea acționarului minoritar Dumitrescu Valentin Sebastian, în care acesta cere ”aprobarea, de principiu, a schimbării în viitor a formei de administrare a societății de la sistemul unitar la sistemul dualist; aprobarea, de principiu, a desemnării unui Consiliu de Supraveghere format din șapte membri”, mai arată documentul.
În mai 2019, același acționar a dat în judecată Oil Terminal, solicitând Tribunalului Constanța constatarea nulității absolute parțiale a deciziilor CA, Hotărârii AGA, situațiilor financiare și raportului financiar aferente anului 2018, în ceea ce privește valoarea terenurilor aflate în patrimoniul societății, potrivit informațiilor transmise de companie către BVB. El cerea instanței de judecată și obligarea OIL Terminal la reevaluarea terenurilor aflate în patrimoniul societății. La sfârșitul anului trecut, el a renunșat la acțiunea în instanță.
Compania Oil Terminal Constanța (simbol bursier OIL) este controlată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care deține 59,62% din acțiuni, și are aproape 1.000 de angajați.
Societatea Oil Terminal este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 85,6 milioane lei.
Profitul net al Oil Terminal Constanța a crescut de aproape nouă ori în 2019, la 2,42 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri netă a crescut cu 15%, la 168 milioane lei. Cheltuielile totale s-au majorat cu 14%, la 165 milioane lei.
Oil Terminal Constanța are o capacitate de depozitare de circa 1,5 milioane metri cubi și este cel mai mare operator pe mare din portul Constanta, specializat în manipularea țițeiului, produselor petroliere, petrochimice lichide și alte produse finite sau materii prime lichide pentru import, export și tranzit.
Principalii competitori pe piață internă ai Oil Terminal sunt: terminalul din Portul Midia, exploatat de Rompetrol Rafinare, terminalul Unicom-Oil Terminal din Galați, Frial SA Constanța și Minmetal SA Constanța. Principalii competitori pe piața externă sunt: terminalul portului Omisalje din Croația, care a preluat în totalitate tranzitul de țiței către Serbia, și terminalul Reni.