Transilvania General Import-Export, afacerea de distribuție de bunuri de larg consum a fraților Micula, și-a înjumătățit veniturile în ultimii șase ani. Pierderile companiei au crescut de aproape 10 ori. Din 2008, compania nu a mai înregistrat profit

Transilvania General Import-Export, afacerea de distribuție de bunuri de larg consum a fraților Micula, și-a înjumătățit veniturile în ultimii șase ani. Pierderile companiei au crescut de aproape 10 ori. Din 2008, compania nu a mai înregistrat profit

Foto Agerpres

Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 8 iun 2022

Distribuitorul de bunuri de larg consum Transilvania General Import-Export (TGIE), parte din grupul European Food & Drinks, controlat de frații Micula, care deține mărcile Adria și Frutti-Fresh, continuă să înregistreze afaceri în scădere și pierderi în urcare. Ultimul an cu profit înregistrat de companie a fost în 2008, când a avut și cel mai mare rulaj consemnat până în prezent, de 1,132 miliarde de lei (aproape 280 de milioane de euro).

Anul trecut, veniturile Transilvania General Import-Export au scăzut cu circa 10,5% față de 2019, de la 437,5 milioane de lei (88,5 milioane de euro), ajungând la 391,2 milioane de lei (79,2 milioane de euro), aceasta fiind și cea mai mică cifră de afaceri consemnată de companie până acum. Față de 2008 spre exemplu, cel mai bun an pentru business-ul de distribuție de bunuri de larg consum al fraților Micula, veniturile Transilvania General Import-Export s-au diminuat de 3,5 ori. 

Urmărește-ne și pe Google News

Compania a avut însă o tendință de a reveni pe creștere, consemnând în 2015 o majorare a afacerilor cu 13,2 milioane de lei. Ulterior, din 2016, rulajul societății a început din nou să scadă. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Transilvania General Import-Export este și una dintre cele mai mari firme din Oradea (Județul Bihor) după cifra de afaceri, având competitori la nivel național companiile Licurici Impex (Familia Dan, afaceri de 448 milioane lei în 2021), De Silva Exclusiv (soții Călina, afaceri de 299,8 milioane lei) și Amigo & Intercost (controlată de antreprenorii Tibor Becze și József Biró, afaceri de circa 450 milioane lei).

Anul 2008 a fost singurul în care firma a raportat profit, de aproape 6,6 milioane de lei. Anul trecut, Transilvania General Import-Export a înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii opt ani, de peste 38 milioane lei. Compania a mai consemnat pierderi similare în 2012, de aproximativ 39,6 milioane de lei. În ultimii șase ani, pierderile companiei au crescut de aproape 10 ori, de la aproape 4 milioane de lei la 38,5 milioane de lei în 2021. 

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Distribuitorul de bunuri de larg consum și-a înjumătățit și numărul de angajați în ultimul deceniu, ajungând în 2021 la circa 1.500 de salariați. Față de 2020, în cadrul business-ului Transilvania General Import-Export se lucrează cu 120 de oameni mai puțini.

TGIE, alături de firmele European Drinks, European Food, Scandic Distilleries, Rieni Drinks și Starmill, a format primul mare holding românesc de companii de după Revoluție și, timp de mai mulți ani, cel mai mare jucător din industria alimentară locală, cu numeroase branduri de produse înregistrate și cu exporturi în 40 de țări. 

Compania asigură distribuirea la nivel național a peste 400 de produse fabricate pe platformele industriale ale companiilor European Drinks, Scandic Distilleries și European Food. Printre cele mai populare mărci ale grupului se numără Naty, Frutti Fresh, Izvorul Minunilor, Cita, Burger, Scandic Vodka, Tanita, Regal și Viva.

Elon Musk a dat înapoi în privința concedierilor de la Tesla CITEȘTE ȘI Elon Musk a dat înapoi în privința concedierilor de la Tesla

În vara anului trecut, Profit.ro anunța că frații Ioan și Viorel Micula intenționează să își extindă rețeaua de distribuție națională gestionată prin compania Transilvania General Import-Export (TGIE), cu un nou depozit în Cernica, al doilea din zona Bucureștiului. Compania deține și cea mai mare rețea de depozite din țară. 

Frații Micula mai sunt implicați și în afaceri cu imobiliare, prima lor dezvoltare din București fiind anunțată în exclusivitate de Profit.ro. Printre alte proiecte mai recente în care aceștia au fost implicați se numără modernizarea stațiunii Stâna de Vale, precum și construirea unui ansamblu rezidențial în Oradea.

De asemenea, Ioan și Viorel Micula sunt activi și în industria de turism, cu mai multe hoteluri. O bună parte din hotelurile deținute de cei doi frați de pe litoral, după cum a relatat Profit.ro, au fost scoase la vânzare, iar trei dintre ele sunt executate silit de ANAF. Fiscul vrea să recupereze de la aceștia despăgubirile dispuse de Tribunalul de Arbitraj din Washington, în sumă de 395 milioane euro, bazându-se pe o decizie a Curții de Justiție a UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
european food & drinks
frații micula
viorel micula
ioan micula
transilvania general import-export
adria
frutti-fresh