Vinalcool Argeș, producătorul de oțet, vinuri și alcool sanitar al omului de afaceri Marian Drăgușin, a ieșit din insolvență după 7 ani. În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că societatea, revenită puternic pe profit în 2016, va vinde sau închiria terenuri și distilării din portofoliu, pentru a obține bani cu care să-și achite toate datoriile către stat și furnizori.
Planul, anunțat de Profit.ro în primăvara anului trecut, a fost pregătit încă din 2016, dar fără să mai fie aplicat. Încercări de vânzare a unei părți din activele deținute de societate pentru redresare financiară au existat din 2010, însă fără succes.
În perioada 1 februarie 2014 – 30 noiembrie 2016, compania a achitat 4,2 milioane de lei către creditori.
În planul de reorganizare, din septembrie 2014, era menționat faptul că, potrivit tabelului definitiv al obligațiilor societății, datoriile se ridică la 7,94 milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro), din care suma preconizată să fie obținută din valorificare averii companiei (inclusiv sediul, halele, fabrica, mijloacele de transport, mobilierul și altele) este de maximum 5,3 milioane de lei.
Un tabel ulterior al creanțelor indică însă 12,6 milioane lei de rambursat.
Date din vară indicau că, pentru a face rost de bani, Vinalcool va ceda secția de producție din Pitești, distilăria Samara, distilăria Domnești și sectorul de vinificație Costești.
Acum, un anunț transmis Bursei, unde compania este listată din 1996, relevă că Vinalcool Argeș a ieșit din insolvență și a avut anul trecut un profit net de 814.000 lei, la o cifră de afaceri de 6,4 milioane lei, apropiat de cifrele anului precedent.
Marian Drăgușin, cel care controlează compania, a fost, în 2008, unul dintre candidații Alianței PSD+PC la Senat.
Vinalcool Argeș a fost înfințat în 1954 printr-o decizie a consiliului regional Pitești, cu scopul valorificării producției agricole (viti-pomicole) de la gospodăriile populației prin prelucrarea fructelor și strugurilor.
În 2004, SIF Oltenia, acționar majoritar, a vândut pachetul de acțiuni de 52% către D.G.M Internațional Pitești, firmă controlată de Drăgușin și care a ajuns astfel la o deținere de aproape 90% din capital.
Printre produsele care ies pe poarta companiei argeșene sunt băutura spirtoasă Romanța, oțetul de Topoloveni, țuica de Pitești, bitter, coniacul Argeș, vin pelin și alcool sanitar.