Clubul “unicornilor”, format din companii private evaluate la cel puțin 1 miliard de dolari, a câștigat un număr record de membri în 2019, Europa depășind în premieră China în funcție de numărul unicornilor noi.
Lista unicornilor s-a extins cu 127 de companii la nivel global în 2019, cu două companii mai multe decât în 2018, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor CB Insights. Numărul unicornilor noi aproape s-a dublat comparativ cu 2017, semn că tot mai mulți investitori pariază pe adoptarea la scară largă a tehnologiilor dezvoltate de startup-uri în diferite sectoare de activitate, precum e-comerț, fintech, AI, sau securitate cibernetică.
Mai mult de jumătate (71) dintre unicornii “născuți” în 2019 sunt companii înregistrate în SUA, față de 56 de companii în 2018, când pe lista noilor membri s-a aflat și UiPath. Startup-ul pornit din România și-a ridicat evaluarea la 7 miliarde de dolari anul trecut, devenind cea mai valoroasă companie din domeniul inteligenței artificiale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scade numărul unicornilor în China. Europa profită
Disputele comerciale SUA-China au influențat negativ investițiile în startup-uri chinezești în 2019, numărul unicornilor nou-creați în statul asiatic scăzând la mai puțin de jumătate comparativ cu anul anterior. Astfel, dacă în 2018 China a creat 35 de unicorni, anul trecut doar 16 companii și-au asigurat intrarea în clubul exclusivist.
De reticența investitorilor prezenți pe piața din China au profitat inclusiv startup-urile europene, care au atras finanțări în creștere.
Un număr de 18 companii europene au obținut statutul de unicorn în 2019, față de 16 companii în 2018. Germania și Marea Britanie găzduiesc cei mai mulți dintre noii unicorni, având fiecare 5 companii în topul de anul trecut, fiind urmate de Franța și Elveția (câte 2 unicorni), în timp ce Luxemburg, Spania, Suedia și Lituania au câte 1 unicorn.
Printre companiile europene care au obținut o evaluare de cel puțin 1 miliard de dolari în 2019 se află Doctolib, un startup franco-german care pune în legătură medici și pacienți printr-o platformă online, platforma germană de booking GetYourGuide, site-ul de comerț cu haine second-hand Vinted, primul unicorn lituanian, precum și platforma spaniolă de livrări la domiciliu Glovo, care a atras recent o finanțare de 166 milioane de dolari.
Uber schimbă statutul de unicorn pe cel de companie publică
Clubul unicornilor a rămas fără unul dintre cei mai “grei” membri în 2019, după ce Uber Technologies, care a ocupat mulți ani primul loc în ierarhia celor mai valoroși unicorni, s-a listat pe bursa de la New York, la o evaluare de peste 82 miliarde de dolari.
Un alt exit important este cel al companiei americane de ride-sharing Lyft. Rivalul mai mic al Uber a atras 2,3 miliarde de dolari printr-o ofertă publică inițială, obținând o evaluare de 24,3 miliarde de dolari.
Și procesatorul chinez de plăți Ant Financial Services, cel mai valoros unicorn al lumii și cea mai mare companie din fintech, se pregătește să se listeze la bursă, potrivit informațiilor vehiculate în presa internațională. Ant Financial (fosta Alipay), companie afiliată Alibaba, a fost evaluată la 150 miliarde de dolari la cea mai recentă rundă de finanțare.
Ant Financial este urmată în topul celor mai valoroși unicorni de alte două companii din China, respectiv ByteDance, evaluată la 75 miliarde de dolari și corespondentul Uber pe piața asiatică, Didi Chuxing, cu o evaluare de 56 miliarde de dolari.
Următoarele patru poziții sunt ocupate de companiile JUUL Labs, Stripe, Airbnb și SpaceX, toate din SUA.
În total, clasamentul global cuprinde în prezent peste 430 de unicorni, cu o valoare cumulată de aproximativ 1.330 de miliarde de dolari.