Ministerul Finanțelor Publice a vândut obligațiuni de 925 de milioane de lei cu scadența în aprilie 2026 la dobânzi în creștere. Este ultimul împrumut anunțat pentru acest an, iar sumele luate din piață în decembrie sunt insuficiente pentru acoperirea deficitului bugetar, astfel că guvernul a cheltuit și din bufferul în valută.
Emisiunea de obligațiuni de stat avea un prospect de 800 de milioane de lei, iar băncile au depus oferte pentru aproape 1,7 miliarde de lei. Randamentul mediu de adjudecare este de 4,1% pe an, în creștere de la 4% la licitația pe aceeași serie de obligațiuni ținută la începutul lunii noiembrie. De altfel, costurile de împrumut au crescut în ultima lună și jumătate pe toate scadențele.
Pe total, statul a împrumutat din piața internă puțin peste 7 miliarde de lei, față de un necesar de finanțare de 16-17 miliarde de lei, sumă în scădere față de noiembrie, când emisiunile au fost de peste 8 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul dă înapoi: Sporul de până la 15%, pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, nu va mai fi redus. UPDATE Orban anunță că sporul va fi acordat ca până acumFactura statului a fost umflată în ultima parte a anului de rectificarea bugetară care a crescut deficitul de la 2,8% la 4,4% din PIB, adică de la 28 de miliarde de lei la 46 de miliarde de lei.
Statul are la dispoziție o rezervă fiscală în valută pentru finanțare, care ar trebui să acopere necesarul brut pe 4 luni.
Guvernul a emis datorie de 80,6 miliarde de lei în 2019 pentru acoperirea deficitului și rambursarea titlurilor ajunse la scadență, din care 5 miliarde de euro vine din emisiuni pe piețele externe.
Deficitul pentru 2020 este stabilit la 3,6% din PIB sau 40,5 miliarde de lei, la care se adaugă datorie ajunsă la scadență de aproape 52 de miliarde de lei.