Musk ar putea încerca să conducă trei mari companii în același timp - ultimul CEO cunoscut care a făcut acest lucru este acum urmărit internațional

Musk ar putea încerca să conducă trei mari companii în același timp - ultimul CEO cunoscut care a făcut acest lucru este acum urmărit internațional
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2022

Oferta lui Elon Musk de a achiziționa Twitter ar putea avea un efect secundar nedorit pentru miliardar: adăugarea unei alte companii mari la programul său încărcat.

Directorul general al Tesla și SpaceX s-a oferit să cumpere toate acțiunile Twitter pe care nu le deține deja - 90,8% din companie - într-o tranzacție evaluată la aproximativ 43 de miliarde de dolari. Achiziția ar adăuga încă una dintre cele mai mari companii din lume în portofoliul lui Musk: Tesla și SpaceX sunt deja evaluate la un trilion de dolari și, respectiv, zeci de miliarde de dolari, scrie CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News

Musk deține, de asemenea, două companii mai mici, Neuralink și The Boring Company.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Chiar dacă Musk va refuza să se numească în poziția de CEO al Twitter, este foarte probabil ca acesta să dorească să influențeze operațiunile zilnice ale companiei în cazul în care oferta de preluare îi va fi acceptată, ceea ce ar putea duce la o serioasă criză de timp pentru cea mai bogată persoană din lume. Și, deși conducerea simultană a trei afaceri nu este ceva nemaiauzit - Musk, care este și directorul general al Neuralink, face deja acest lucru - conducerea simultană a trei dintre cele mai mari companii din lume este aproape fără precedent, notează CNBC.

Vestea bună pentru Musk este că acest lucru a mai fost făcut. Vestea proastă este că ultimul executiv cunoscut care a încercat această performanță este nimeni altul decât Carlos Ghosn, fostul director general al Nissan și Renault și fost președinte al AvtoVaz și Mitsubishi.

Ghosn a deținut roluri de top la toate cele patru companii pentru o perioadă și conducea trei dintre ele în 2018, când a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de comportament financiar necorespunzător. Ghosn a fugit în mod spectaculos în Liban, stat care nu are un tratat de extrădare cu Japonia, unde locuiește în prezent ca fugar urmărit internațional.

Într-un interviu din 2014 cu Daniel Roth, vicepreședintele și redactorul-șef al LinkedIn, Ghosn a declarat că elementul-cheie al abilității sale de a conduce atât de multe companii în același timp a fost să evite să se ocupe de mai multe sarcini în același timp. La acea vreme, a spus el, programul său era organizat cu mai mult de un an înainte - și țara în care se afla atunci determina compania asupra căreia se concentra.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

"Nu amestec diferitele responsabilități, pentru că vreau să mă asigur că diferitele echipe responsabile se simt responsabile și că nu există confuzie între diferitele companii", a declarat Ghosn.

Musk ar putea gândi diferit. În timpul unui eveniment din 2018, Musk a declarat că și-a împărțit eficient timpul între diferitele sale întreprinderi angajând o echipă puternică, căreia i-a alocat corespunzător din responsabilități. În acest fel, a spus el, "aproape tot timpul meu este dedicat ingineriei și proiectării".

Oferta lui Musk pentru preluarea Twitter a fost făcută la aproximativ două săptămâni după ce șeful Tesla a dezvăluit achiziția unei participații de peste 9% la compania de social media, mutare prin care a devenit și principalul acționar al companiei.

A doua zi, Twitter i-a oferit lui Musk o poziție în consiliul de administrație, cu mențiunea că nu va putea deține mai mult de 14,9% din acțiunile în circulație ale companiei. Cinci zile mai târziu, compania a anunțat că Musk a refuzat poziția.

Musk, care are peste 81 de milioane de urmăritori pe Twitter, a declarat că vrea să cumpere compania pentru a-i debloca "potențialul extraordinar" de a fi "platforma globală pentru libertatea de exprimare ".

“Îmi dau seama acum că Twitter nu va prospera și nici nu va servi acestui imperativ social în forma sa actuală", a precizat Musk în oferta de preluare.

Joi după-amiază, la câteva ore după ce a fost publicată oferta sa pentru Twitter, Musk a declarat la conferința TED2022 din Vancouver că nu este sigur că va reuși să cumpere compania. El a precizat că are un plan de rezervă, dar nu a specificat ce presupune acest plan.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
twitter
oferta cumparare twitter
carlos ghosn