Deprecierea recentă a leului și incertitudinile provocate de pandemie au crescut interesul companiilor locale pentru soluțiile de acoperire a riscului valutar. Totodată, pandemia accelerează procesul de digitalizare, fenomen spre care România are o deschidere chiar mai mai mare decât piețele din vestul Europei, spune Johan Gabriels, managing director al fintech-ului Ebury în Europa de Est.
Gabriels este ex-CEO al Moneycorp, Banca Carpatica și RBS Romania.
"Recuperarea în urma pandemiei va fi digitală și cred că România reacționează foarte bine la acest lucru și este deschisă schimbării, chiar mai mult decât piețele noastre vest-europene", afirmă Johan Gabriels.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ultimele 10 luni (ianuarie-octombrie), dintre care 8 marcate de pandemie, Ebury România și-a mărit operațiunile cu 60%, evoluția pe care compania anticipează că o va menține până la finele anului. În cei doi ani de activitate, biroul din România a devenit unul dintre cele mai dinamice piețe Ebury din Europa, încheind cel mai recent an fiscal cu venituri cu 400% mai mari decât anul precedent. România a ajuns astfel în primele 8 piețe pentru Ebury din cele 20 pe care compania operează la nivel global.
"Este adevărat totuși că Europa de Vest, Marea Britanie și companiile americane sunt mai familiarizate cu soluțiile de acoperire a riscurillor decât țările est-europene. De aceea, indrumarea și educația joacă un rol important în modelul nostru de afaceri locale. Pandemia împreună cu recenta cădere a monedei românești au accelerat interesul companiilor locale pentru acoperirea riscului valutar", afirmă Gabriels.
Potrivit acestuia, deprecierea leului ar urma să continue în perioada următoare.
"Indicatorii macroeconomici, cumulați cu faptul că este un an electoral, creează așteptări de depreciere a monedei locale, astfel încât prognoza noastră pentru T4 2020 este de 4,90, iar pentru anul următor estimăm tranzacționarea EUR/RON la 4,9-4,95. Cred că BNR își va menține strategia de a lăsa moneda RON să se devalorizeze treptat, cu circa 1% pe an, posibil cu obiectivul final de realiza tranziția României către zona euro până la sfârșitul anului 2023 / începutul anului 2024", adaugă Gabriels.
Ebury, al cărui acționar majoritar este Banco Santander, este una dintre companiile fintech cu cea mai rapidă creștere din Europa, specializată în strategii de tranzacționare forex, managementul riscului valutar, plăți internaționale și finanțarea comerțului pentru corporații locale și IMM-uri. Compania este un fintech unicorn, cu operațiuni în 20 țări și 140 de monede, mărindu-și veniturile cu o medie de 50% pe an în ultimii trei ani.