Inflația, dobânzile în creștere, războiul din Ucraina, pesimismul legat de economia globală și declinul de pe burse au afectat ofertele publice inițiale din întreaga lume în acest an, iar companiile par să fie ezitante în ceea ce privește IPO-urile în 2023, potrivit Business Insider.
Numărul IPO-urilor s-a prăbușit cu 45% de la an la an, până la 1.333, potrivit datelor EY. Încasările obținute în acest an au scăzut cu 61%, la 179,5 miliarde de dolari.
În trimestrul al patrulea, 334 de IPO-uri au avut loc pe piețele din întreaga lume și au înregistrat încasări de 31,9 miliarde de dolari, cel mai mic niveldin ultimii peste 10 ani. Scăderile vin după ce 2021 a fost un an record, în care acțiunile a 2.436 de companii au început să fie tranzacționate public.
"Un an record pentru IPO-uri în 2021 a făcut loc unei volatilități tot mai mari din cauza tensiunilor geopolitice în creștere, a inflației și a creșterilor agresive ale ratelor de dobândă", a declarat Paul Go, liderul EY Global IPO.
Condițiile nefavorabile de pe piață și "performanța slabă a multor companii listate începând cu 2021", au afectat, de asemenea, piața IPO-urilor din acest an.
Între timp, tensiunile dintre SUA și China și reglementările guvernamentale, împreună cu o încetinire a pieței de capital din SUA, au oprit în mod semnificativ fluxul de companii chinezești care se listează la bursele americane. Acest lucru a dus la scăderea cu 61% a activităților transfrontaliere de IPO față de 2021.
În America, volumul IPO-urilor a scăzut cu 76%, la 130, iar veniturile s-au prăbușit cu 95%, la 9 miliarde de dolari.
Corebridge Financial de la NYSE a fost cel mai mare IPO în ceea ce privește veniturile, cu 1,7 miliarde de dolari. Compania cunoscută anterior sub numele de AIG Life & Retirement a început să se tranzacționeze în septembrie.
În 2023, activitatea de oferte publice inițiale va rămâne probabil redusă, cel puțin în primul trimsestru, existând însă potențial de revenire în a doua jumătate a anului, potrivit EY.