Stera Chemicals, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de materii prime pentru industria chimică din România, vândut marelui rival german Oqema, cum a anunțat în premieră Profit.ro, va lansa anul viitor investiții de 18 milioane de euro, pentru a construi un hub modern de distribuție a materiilor prime industriale în Europa de sud-est.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Dorim să construim, în viitorul imediat apropiat, un hub ultramodern din care să distribuim, just in time și competitiv, materii prime industriale, de la grame la tone, în Europa de sud-est. Vrem să devenim un leader regional, motiv pentru care o să investim atât în tehnologie, cât și în logistică”, a declarat pentru Profit.ro CEO-ul și fondatorul companiei, Alecsandru Rasidescu.
Proiectele vor începe anul viitor, după obținerea avizelor necesare, și reprezintă o investiție de 18 milioane de euro.
Grupul german Oqema, unul dintre jucătorii de top pe piața europeană de profil, cu afaceri anuale de peste 1 miliard euro, a preluat Stera Chemicals, a anunțat Profit.ro în ianuarie. Ulterior, tranzacția a primit avizul Consiliului Concurenței.
Rasidescu rămâne cu o participație de 30% și la conducerea executivă a companiei pe care a fondat-o în urmă cu aproape 25 de ani.
“Este un joint-venture. Nu e ca și cum am vândut compania și acum gata… mă duc la plajă”, spune Rasidescu.
Compania românească a mai fost la un pas de a fi achiziționată de o mare multinațională în 2018. Cum a relatat Profit.ro atunci, negocierile dintre Stera și cumpărătorul potențial, grupul elvețian Omya, au eșuat la câteva luni după ce companiile semnaseră un acord în acest sens.
CITEȘTE ȘI Tranzacția Enel - PPC pentru vânzarea afacerii din România: Plată cash plus împrumutStera Chemicals este unul dintre liderii pieței de distributie a materiilor prime din Romania. Compania are un portofoliu de peste 1.000 de produse, 900 de clienți și afaceri de 45 milioane de euro, fiind prezentă pe 12 piețe europene. În 2021, cu circa 40 de angajați, a raportat afaceri de aproape 224 milioane lei (45,3 milioane euro), mai mult decât duble comparativ cu afacerile de 94,5 milioane de lei în anul anterior.
Câștigul net s-a dublat, de asemenea, de la 7,3 milioane de lei la 14,36 milioane de lei (2,9 milioane euro).
CITEȘTE ȘI OTE a plătit Orange o rambursare de 9 milioane euro pentru achiziția Telekom RomâniaÎnființată în 1912, Oqema AG (fosta Overlock) a obținut afaceri de 1,3 miliarde de euro anul trecut. Compania deține subsidiare în 23 de țări, având peste 1.200 de angajați.
Subsidiara din România a încheiat anul 2021, ultimul pentru care sunt disponibile date, cu afaceri de 93,37 milioane lei (18,9 milioane euro) și un profit de 2,5 milioane lei (0,5 milioane euro).