Curtea de Apel București a respins solicitarea Global Centurions SRL de anulare a licitației pentru licența de explorare a perimetrului Bihor Sud, cu termen de recurs în 15 zile. Global Centurions, competitorul canadienilor de la Leading Edge Materials (LEM) la licitația organizată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în toamna anului 2019, a solicitat, înainte de declararea unui câștigător, anularea procedurii de atribuire a licenței pentru perimetrul cu presupuse resurse de litiu și cobalt, "metale rare" folosite la fabricarea bateriilor de tip litiu-ion.
În lipsa unui recurs, decizia devine definitivă după 15 zile, iar ANRM poate relua procedura de atribuire a licenței de explorare.
Separat, la finele lunii iulie, Leading Edge Materials (LEM) a anunțat că intenționează să atragă 3,52 milioane de dolari canadieni (2,26 milioane euro) printr-un plasament privat, fondurile fiind destinate proiectelor din România și Suedia ale companiei. Plasamentul ar urma să fie finalizat pe 12 august și vizează vânzarea a 32 de milioane de unități formate dintr-o acțiune și un drept ulterior de cumpărare a unei acțiuni suplimentare la un preț prestabilit (warrant).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a organizat în toamna anului trecut o procedură de licitație, neanunțată public, în vederea atribuirii unei licențe de explorare a unui perimetru cu posibile zăcăminte de cobalt și litiu din vestul României, utilizate în industria bateriilor. Licitația a fost însă blocată în urma contestației depuse de către unul dintre participanți.
Astfel, în noiembrie 2019, Global Centurions SRL a deschis un proces la Curtea de Apel București împotriva ANRM, prin care solicita anularea procedurii de licitație pentru licența de explorare a perimetrului Bihor Sud înainte de declararea unui câștigător. În consecință, procedura competitivă a fost suspendată până la pronunțarea definitivă a instanței.
Procedura competitivă a fost organizată după ce subsidiara românească a companiei canadiene Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și metalelor rare, care deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a solicitat ANRM o licență de explorare pentru perimetrul Bihor Sud, în vederea unei eventuale dezvoltări ulterioare a potențialelor zăcăminte de cobalt și litiu de acolo.
Cum a anunțat Profit.ro, Leading Edge Materials a intrat pe piața românească în 2018, prin preluarea a 51% din acțiunile firmei românești LEM Resources SRL, înființată în 2017 și având același acronim precum actualul acționar majoritar canadian. Celălalt asociat (cu 49% din capital) al LEM Resources este REMAT Grup Management SRL, unde acționari sunt Metanef Holdings AG (36,94%) din Elveția, Mihai Dan Cernăianu și Victor George Turea (câte 31,53%).
În 2018 și anul trecut, LEM Resources SRL a derulat activități de prospectare pe perimetrul Bihor Sud, în suprafață de peste 25 kilometri pătrați.
"În baza rezultatelor pozitive (ale prospecțiunilor – n.r.), în octombrie 2019, LEM România a înaintat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) o solicitare de emitere a unei licențe de explorare pentru perimetrul Bihor Sud, prin organizarea unei proceduri competitive de licitație. Documentația LEM România a fost declarată conformă de către ANRM. Compania a fost notificată că, în vederea participării la licitație, a mai fost depusă o solicitare de emitere de licență de explorare, din partea companiei private românești Global Centurions SRL. Licența va fi adjudecată la licitație pe criterii tehnice și financiare, o pondere substanțială având rezultatele lucrărilor de prospectare anterioare", se arată într-un document al Leading Edge Materials.