Profesionalizarea companiilor de stat, care sunt o povară la buget și introduc distorsiune în piață, este critică pentru capitalul privat românesc a cărui reputație a avut suferit din cauza asocierii cu acte de corupție produse în principal în întreprinderile de stat, susține vicepremierul și ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc.
"Ceea ce face Guvernul prin profesionalizarea companiilor de stat este critic pentru dumneavoastră (firmele cu capital privat autohton - n. r.). Companiile de stat, care sunt o povară la buget, în loc să furnizeze dividende la buget, prin modul în care se fac licitațiile, prin modul de atragere a resurselor (...) introduc distorsiune în piață, iar reputația capitalului românesc a suferit din cauza asocierii cu acte de corupție produse în principal prin întreprinderile de stat. (...) Faptul că reputația capitalului românesc a fost afectată de legăturile cu un mediu corupt nu face decât să împiedice oameni de valoare să vină să lucreze în companiile dumneavoastră. Aceștia preferă să lucreze la o multinațională", a declarat, joi, ministrul Borc, în cadrul unui eveniment pe teme economice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acestuia, profesionalizarea companiilor de stat este importantă pentru firmele locale, pentru a asigura acestora o competiție loială cu firmele străine, bazată pe principii de bună guvernanță și etică. El a dat ca exemplu, în acest sens, eliminarea achizițiilor care favorizează anumite companii de stat. În plus, se limitează decapitalizarea firmelor private cauzată de întârzierea plăților sau de datoriile foarte mari ale companiilor de stat neperformante.
"Știu oameni de afaceri care așteaptă de foarte mult timp banii de la stat pentru lucrările realizate", a precizat Borc.
Totodată, Guvernul vrea să elimine distorsiunile generate de ajutoarele de stat de care beneficiază întreprinderile statului în mod direct, cum ar fi ștergerea datoriilor sau scutirea la plată, sau indirect - acumularea de arierate ori alte datorii neachitate.
Ministrul Economiei a amintit că Ordonanța 109/2011 privind managementul privat la companiile de stat a fost modificată în Parlament în sensul eliminării influenței politice în numirile membrilor în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat și așteaptă să fie promulgată.
Companiilor private cu capital autohton, care au probleme cu calitatea forței de muncă, ministrul Economiei le recomandă să apeleze la românii din diaspora, care reprezintă cea mai bună resursă pentru nivelurile de management de care au nevoie firmele locale, având în vedere experiența acumulată în străinătate.
Pe de altă parte, pentru îmbunătățirea calității forței de muncă locale, în opinia lui Borc, universitățile românești trebuie să își adapteze curricula pe ceea ce se cere astăzi în piață.
CITEȘTE ȘI Mărturii din infernul Fiscului: Popriri pentru datorii fictive, plăți dublate, inspectori care lucrează în lumi paralele"Avem nevoie de refacerea curriculei pentru domeniile de vârf, pentru a răspunde cerințelor anului 2016", a explicat Borc.
În plus, el a reamintit oamenilor de afaceri că au la dispoziție și investițiile din planul Junker, care se adresează tocmai companiilor cu capital local. Totodată,IMM-urile au la dispoziție la Ministerul Economiei 160 de milioane de lei prin ajutoare și scheme de minimis.
"La Ministerul Economiei, în luna iunie, se vor lansa 10 programe naționale cu o valoare totală a finanțărilor de aproximativ 160 de milioane de lei. Să nu terminăm anul cu acești bani nefolosiți", i-a îndemnat ministrul pe cei prezenți la eveniment.
Vicepremierul Costin Borc a participat, joi, la Forumul Capitalului Românesc, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute aspecte esențiale privind mediul de afaceri, cum ar fi capitalul românesc versus capitalul străin, domeniile preferate de investitori, dar și facilitățile oferite de statul român.
Sursa: AGERPRES