CONFIDEX: Încrederea managerilor români în economie a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani. În pofida provocărilor actuale, mizează pe creșterea investițiilor

CONFIDEX: Încrederea managerilor români în economie a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani. În pofida provocărilor actuale, mizează pe creșterea investițiilor
scris 23 mai 2023

În pofida multiplelor crize cu care s-a confruntat România în ultimii trei ani, managerii români se declară din ce în ce mai optimiști și mai relaxați, semn al unei maturități și al unor lecții învățate din toate aceste experiențe. 

Studiul CONFIDEX realizat de Impetum Group arată că încrederea managerilor români în economie în primul semestru al anului 2023 a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, respectiv 50,2%. Pandemia, conflictul din Ucraina, crizele din energie și cea a materiilor prime, au determinat o creștere a rezilienței antreprenorilor români, aceștia arătându-se tot mai optimiști cu privire la viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

„Optimismul managerilor români ar putea indica o schimbare de trend în economie: „astăzi CONFIDEX confirmă prognozele de intensificare a creșterii economice a României pentru perioada următoare. Prin acest optimism cred că managerii contribuie direct la un viitor mai bun, economic vorbind, pentru România: investesc mai mult, angajează mai mult și în cele din urmă aceste comportamente ale lor produc PIB”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi și măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor și antreprenorilor români.

Studiul CONFIDEX S2 2022 by Impetum Group: Scade încrederea managerilor în economie din cauza incertitudinilor actuale CITEȘTE ȘI Studiul CONFIDEX S2 2022 by Impetum Group: Scade încrederea managerilor în economie din cauza incertitudinilor actuale

Deși sunt încă îngrijorați de contextul actual, managerii români se arată totuși optimiști pentru viitor, având mult mai multă încredere în forțele proprii, mai ales după ce au reușit să traverseze perioadele dificile din ultimii trei ani.

Acest optimism se bazează și pe o creștere a investițiilor publice, dar și a celor private. Circa 41% dintre managerii români, aproape dublu față de 2022, văd o creștere a investițiilor publice, în timp ce 28% se așteaptă la o creștere a investițiilor private, de la 12% anul trecut. În același timp, doar 21% dintre manageri, față de 43% în 2022, mai cred că PIB-ul va scădea.

În plus, pentru prima oară, CONFIDEX reliefează orientarea managerilor români spre export și piețe externe. Managerii români consideră și că cea mai mare oportunitate pentru perioada următoare este accesul mai facil la piețele internaționale. De asemenea, ei văd ca oportunități și creșterea cererii și a investițiilor, dar și apariția de clienți noi.

În primul semestru al anului 2023, a crescut și încrederea managerilor români în piața de capital. De trei ori mai mulți manageri români cred că bursa va crește. Mai mult de jumătate din cei care credeau în 2022 că va scădea, s-au răzgândit.

În ceea ce privește principalele îngrijorări ale managerilor români, acestea țin de lipsa forței de muncă și scăderea vânzărilor, ambele în creștere vizibilă față de semestrul anterior.

Studiu Confidex Q4: Managerii au mai multă încredere în economia românească și așteaptă o creștere cu 5% a afacerilor și a investițiilor CITEȘTE ȘI Studiu Confidex Q4: Managerii au mai multă încredere în economia românească și așteaptă o creștere cu 5% a afacerilor și a investițiilor

74% dintre manageri consideră că o criză a forței de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflației. Accesul la creditare și situația capitalului de lucru se înrăutățesc pentru aproximativ o treime dintre manageri iar tranzacțiile de tipul fuziuni și achiziții au stagnat în această perioadă.

„Criza forței de muncă vine din două zone: Avem o lipsă acută de forță de muncă calificată și avem joburi pe care românii nu le vor și pe care nu are cine sa le facă. Cele două crize se suprapun, așa cum se întâmpla acum mulți ani în Vest și pun presiune pe managerii români. O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităților pentru a gestiona această criză a forței de muncă.

Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populația care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană (69% România vs. 75% UE) cât și prin relaxarea procedurilor de imigrație pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români (de la 100.000 permise de muncă anual la cel puțin 300.000)”, a concluzionat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
confidex
impetum group
andrei cionca