Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni

Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni
scris 27 mar 2018

Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina, se pregătește să obțină ultimul aviz pentru a începe exploatarea zăcământului aurifer de la Rovina, județul Hunedoara, în baza unei licențe obținute în urmă cu 3 ani, dar neutilizate până astăzi. În toamnă, Profit.ro a anunțat că Euro Sun deschide un birou în România, în clădirea George Enescu Office din București, dezvoltată de Jupiter Group, așteptând avizul final.

Perimetrul a fost autorizat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, iar licența de exploatare a fost acordată în 2015, dar ulterior a fost semnalată o supraunere de teren cu o suprafață de protecție hidrogeologică, în care sunt interzise operațiunile miniere, astfel că firma canadiană trebuie să obțină și ultimul aviz din partea autorităților.

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul în acest sens a fost redactat și urmează acum să fie prezentat Guvernului spre aprobare. Durata de concesiune negociată este de 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive încă 5 ani, interval pentru care valoarea producției miniere este estimată la 3,6 miliarde dolari pentru aur și 1,7 miliarde dolari pentru cupru. Din această producție, statul speră să obțină redevențe de 310,4 milioane dolari, sumă calculată pentru toți cei 20 de ani (la o valoare medie anuală de 15,5 milioane dolari).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Premieră: După succesul legalizării marijuanei în SUA, americanii de la PHI Group vin să cultive cannabis medicinal în Transilvania CITEȘTE ȘI FOTO Premieră: După succesul legalizării marijuanei în SUA, americanii de la PHI Group vin să cultive cannabis medicinal în Transilvania

În acest timp, în toamnă, Euro Sun Mining a atras pentru acest proiect 8,6 milioane de dolari printr-un plasament privat de acțiuni.

Plasamentul privat a vizat peste 6 milioane de acțiuni Euro Sun, vândute la prețul de 1,4 dolari, reprezentând o participație de circa 12% la compania canadiană, listată pe bursa de la Toronto.

Tot în acest timp, statul încă se judecă cu alți candieni, cei de la Gabriel Resources, pentru proiectul aurifer de la Roșia Montană.

Euro Sun, prin subsidiara Samax România, este unicul proprietar al proiectului de la Rovina, județul Hunedoara. 

Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea cel mai mare din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Mina de la Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 50 kilometri de Roșia Montană, proiect dezvoltat de Gabriel Resources.

viewscnt
Afla mai multe despre
rovina
euro sun
mina
finantare
actiuni
plasament privat