Britanicii de la Vast Resources anunță că operațiunea de foraj pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba, adiacent minei de la Mănăila (Suceava), unde compania intenționează să iși extindă activitatea de exploatare, are rezultate, confirmând zonele mineralizate și structurile geologice indicate în studiile realizate anterior.
Forajul a început în luna iunie.
Compania anunță că, astfel, poate dezvolta o nouă carieră polimetalică la Cârlibaba, ceea ce presupune construirea unei instalații de procesare metalurgice, care va reduce costurile operaționale ale minei cu până la 25%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform anunțului, activitățile de forare a primilor 1.000 metri de la Cârlibaba confirmă prezența unor resurse extinse de minereu polimetalic (cupru, zinc, plumb, aur și argint), ceea ce poate prelungi durata de viață a minei din Mănăila cu până la 10 ani.
„Suntem bucuroși că această etapă a forării confirmă potențialul pe care compania noastră l-a identificat la Cârlibaba. Suntem optimiști că, odată cu încheierea celei de a doua etape de forare vom putea începe pregătirile pentru construcția celei de a doua cariere în județul Suceava și astfel să extindem portofoliul companiei cu încă o mină în România. Bineînțeles, un astfel de proiect presupune investiții substanțiale dar și crearea de noi locuri de muncă la nivel local”, a declarat Andrew Prelea, Președinte și Director Executiv al Vast Resources România.
Vast Resources este aproape de finalizarea celei de a doua etape de forare care presupune realizarea a nouă găuri de suprafață. Compania se așteaptă ca această etapă să fie încheiată până la finalul lunii octombrie. „Din punct de vedere operațional, deschiderea acestei extensii miniere la Cârlibaba va prelungi semnificativ perioda de activitate a companiei în județul Suceava”, a adăugat Andrew Prelea.
Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Facilitatea de producție va fi construită fie la Mănăila, fie la Cârlibaba, și va înlocui actuala unitate din Iacobeni.
Cârlibaba este contectată cu Mănăila printr-un tunel subteran de 2 kilometri care ar putea facilitata transportul minereului de la Mănăila și operațiunile subternane la noua facilitate de procesare.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE: Suprataxarea producătorilor români de gaze ajunge și la 80%, impozitul pe liberalizare devine permanentPe lângă proiectul minier de la Mănăila, compania deține și 80% din mina polimetalica de la Băița, județul Bihor, pentru care așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM.
Compania Vast Resources a fost fondată la sfârșitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe și Africa de Sud. În completarea activității din Africa, în mai 2013, Vast Resources și-a îndreptat atenția către România, în vederea dezvoltării strategiei de business.
În acest an, compania a anunțat că va aloca8 milioane de dolari pentru investiții în cele două mine polimetalice pe care le administrează în România. Banii vor fi folosiți pentru redeschiderea minei polimetalice de la Băița Plai, după obținerea licenței de exploatare, și pentru extinderea minei de la Mănăila.
În decembrie, compania a anunțat că a obținut două noi licențe de prospectare în România, pentru perimetrele Piciorul Zimbrului și Măgura Neagra (județul Bistrița-Năsăud), situate la câteva zeci de kilometri de mina Mănăila. Vast Resources intenționează să exploreze cele două noi perimetre în vederea dezvoltării eventualelor depozite de cupru și aur din zonă într-o sursă de minereuri pentru noul complex metalurgic.