Britanicii de la Vast Resources estimează că extinderea activității în perimetrul de la Cârlibaba, adiacent minei de la Mănăila (Suceava), va duce la dublarea producției și, în acest context, compania are în plan să angajeze circa 70 de persoane în zonă, a declarat pentru Profit.ro Andrew Prelea, director executiv și președinte al Vast Resources România.
“La Mănăila și Iacobeni, unde se află facilitate de procesare, avem, în prezent, 178 de angajați, inclusiv management. Planul nostru este să dublăm producția după ce ne extindem la Cârlibaba, ceea ce presupune să angajăm oameni, în pofida faptului că mina va avea tehnologii moderne, care reduc necesarul de personal. Estimăm că vom ajunge la 250 angajați în această zonă”, spune directorul Vast Resources România.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Săptămâna trecută, Vast Resources a anunțat că operațiunea de foraj pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba are rezultate, confirmând zonele mineralizate și structurile geologice indicate în studiile realizate anterior. Compania poate, astfel, dezvolta o nouă carieră polimetalică la Cârlibaba, ceea ce presupune construirea unei instalații de procesare metalurgice, care va reduce costurile operaționale ale minei cu până la 25%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Facilitatea de producție va fi construită fie la Mănăila, fie la Cârlibaba, și va înlocui actuala unitate din Iacobeni. Cârlibaba este contectată cu Mănăila printr-un tunel subteran de 2 kilometri care ar putea facilitata transportul minereului de la Mănăila și operațiunile subternane la noua facilitate de procesare.
Pe lângă proiectul minier de la Mănăila, compania deține și 80% din mina polimetalica de la Băița Plai, județul Bihor, pentru care așteaptă obținerea licenței de exploatare.
La Băița, directorul companiei spune că activitatea va începe în aproximativ 6 luni după obținerea aprobărilor necesare, urmând să fie angajate circa 200-300 de persoane.
“Băița și Mănăila sunt doar prima parte a planului nostru de investiții în România, suntem interesați să achiziționăm și să redeschidem și alte mine istorice. Credem că există potențial pentru investiții și credem că prin intermediul minelor Mănăila și Băița demonstrăm că putem redeschide cu succes mine despre care se crede că nu mai pot funcționa”, adaugă Andrew Prelea.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în plan noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, ce ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.